Zweedse politie: Aanklacht tegen JOOST KLEINE na bedreigen vrouwelijke medewerker

0

(Beeld: CP)

Een vrouwelijke medewerker van de organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft een aanklacht tegen Joost Kleine ingediend vanwege ‘onrechtmatige bedreigingen’. Dat zegt zaterdagmorgen de Zweedse politie. Joost Klein is vrijdagavond laat verhoord door de Zweedse politie.


De politie zegt tegen de NOS dat het gaat om een incident dat donderdagavond heeft plaatsgevonden met een vrouwelijke tv-medewerker. De klacht is gisteren ingediend. Kleine wordt verdacht van ’onrechtmatige bedreigingen’ die afgelopen donderdagavond in de Malmö Arena hebben plaatsgevonden. Wat dit betekent voor zijn deelname aan de finale van het Eurovisie Songfestival van vanavond, is onduidelijk.

De politie zegt dat Joost Klein vrijdagavond laat is verhoord. Ook de vrouw die de klacht heeft ingediend is  verhoord. De zaak is nu doorgegeven aan de openbaar aanklager. Die gaat bepalen wat ermee zal gebeuren. De afwikkeling van de zaak kan nog weken duren.


Joost Klein verscheen vrijdagavond niet op het podium tijdens de repetitie voor de finale van het Songfestival. De kandidaat uit Nederland zou normaal na Luxemburg en voor Israël zijn nummer ‘Europapa’ repeteren, maar verscheen niet op het podium. Vlak daarvoor was hij wel aanwezig tijdens de vlaggenparade.

Even later volgde een statement van organisator EBU. “We onderzoeken momenteel een incident dat ons werd gemeld over de Nederlandse kandidaat. De EBU heeft de start van het stemmen op de finalekandidaten uitgesteld, tot er definitief uitsluitsel is over de Nederlandse inzending.

Songfestivalliefhebbers uit landen die niet meedoen aan het songfestival hadden eigenlijk al vanaf middernacht mogen stemmen op hun favoriete artiesten via de Eurovisie-app, maar op de app was drie uur lang te lezen “We gaan snel beginnen, blijf hier”. Rond 3.00 uur heeft meldde de organisatie  dat het stemmen is uitgesteld. “Het openen van de stem voor de rest van de wereld is uitgesteld nadat het onderzoek naar de Nederlandse deelnemer is afgerond. Onze excuses voor het ongemak”, valt nog altijd te lezen.

NPO-baas Frederieke Leeflang heeft zaterdagochtend in Malmö overleg met AvroTros en EBU, die het Eurovisie Songfestival organiseert, over de situatie rond zanger Joost Klein. Dat heeft de NPO desgevraagd aan het ANP bevestigd. Leeflang arriveerde zaterdagochtend iets na 09.00 uur in het Clarion Hotel Malmö Live, het hotel waar  de Nederlandse delegatie en zanger Joost Klein verblijven.

Klein volgt sinds vrijdagmiddag Eurovision niet langer op Instagram. Hij heeft ook al zijn story’s van donderdagavond verwijderd. Backstage in Malmö zijn de Nederlandse vlaggen weggehaald.