Schrijfster SASKIA NOORT doet boekje open over haar verkrachting

0

(Beeld: CP)

Saskia Noort werd op haar veertiende door een bekende van haar verkracht. Nu zegt ze: “Het onschuldige kind in mij verdween toen. Ik had het gevoel dat ik het zelf over me af had geroepen.”


Aan De Kist-presentator Allush vertelt Saskia Noort dat ze verschil tussen jongens en meisjes niet echt zag als kind, maar dat anderen dat wel zagen. “Ik ben toen verkracht door iemand uit mijn omgeving”, vertelt de schrijfster eerlijk. Ze was toen veertien. “Dat is wel een letterlijke ontdekking dat je als vrouw een prooi bent. Dat is niet iets waar ik me toen al heel erg van bewust was, dat dat soort dingen ook gebeurden.”

Kefah vraagt dan of zo’n ervaring ook een soort sterven is. “Nou, dat heel onschuldige meisje dat ik was, is dan wel in één klap weg. In principe ben je gewoon een onschuldig kind dat de volgende dag wakker wordt, in elk geval voor je eigen gevoel, als schuldig kind. Ik moest heel erg aan de gang met mijn eigen schuldgevoel daarover. Ik had echt het gevoel dat ik dat zelf over me af had geroepen.”


Omdat Noort zich schuldig voelde, besloot ze er met niemand over te praten. “Ik dacht meteen van: als ik het niet bespreek, dan is het niet gebeurd. Dat was een beetje mijn manier om ermee om te gaan”, legt ze uit aan de De Kist-presentator.

Ook al omdat er een ander meisje in haar dorp was die zoiets had meegemaakt en aangifte had gedaan het mikpunt van roddel werd. “En als je nu kijkt naar dit soort zaken is het ook iemand ‘die erom gevraagd had’. Zoveel vrouwen hebben dit meegemaakt en het is nog steeds een omstreden onderwerp waar veel mensen een oordeel over hebben. Zolang dat nog zo is, blijf ik er heel veel over praten.”