Peruaanse Challapalca-gevangenis hel op aarde? Niet voor JORAN VAN DER SLOOT

0

Joran van der Sloot mag dan in de beruchtste gevangenis van Peru zitten, hij lijkt er zijn draai gevonden te hebben. De moordenaar van de Amerikaanse Natalee Holloway en de Peruaanse Stephany Flores mag van de gevangenisdirectie seks met drie verschillende vrouwen hebben en op beelden van de Peruviaanse zender Latina is te zien hoe Joran als blijkbaar modelgevangene de aanvoerder is van een groep gedetineerden is die al zingend ‘lang leve Peru’ hun eer betonen aan de nationale vlag van Peru.

De Challapalca-gevangenis wordt niet voor niets de hel op aarde genoemd. De gevangenis met 122 cellen ligt op 4600 meter hoogte in het vaak ijskoude Andresgebergte dicht bij de grens met Chili en Bolivia, De dichtstbijzijnde stad Puno bevindt zich op 6 uur rijden. Maar ook in die hel op aarde geldt de Peruaanse wet die stelt dat gevangenen privébezoek mogen krijgen om seks te hebben. En daar maakt Joran van der Sloot dan ook gretig gebruik van, want hij zit nog meer dan dertig jaar achter de tralies in Peru voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores op 30 mei 2010, drugssmokkel en afpersing van Beth Holloway, de moeder van de Amerikaanse Natalee Holloway. Afgelopen oktober bekende Joran tegenover de FBI in de VS bekend dat hij in mei 2005 Natalee Holloway had vermoord door haar te schoppen en daarna haar hoofd te bewerken met een grote steen.


De bekentenis was onderdeel van een deal met justitie in de VS. In ruil kreeg de Nederlander een forse strafvermindering. Deze keer sprak hij echt de waarheid, verzekerde Van der Sloot, die al vaker beweerde ‘echt de waarheid te hebben gesproken’. Geloof in God zou hem ertoe hebben gezet om niet meer te liegen. “Ons geweten is de stem van God. Mijn geweten is nu schoon”, zegt hij in de Videoland-documentaire ‘De Biecht van Joran’.

Nu komt Joran in Peru in 2045 op 57-jarige leeftijd vrij, in plaats van als tachtiger. En tot die tijd probeert Joran er maar het beste van te maken en is vrouwenbezoek dan ook meer dan welkom. In de loop van zijn Peruaanse gevangenisjaren, sinds 2010, hebben in twee verschillende gevangenisinstellingen al zeven verschillende vrouwen toestemming gekregen voor bezoek zonder toezicht aan Joran Sloot, waaronder zijn ex-vrouw, Leidy Figueroa, die zwanger werd terwijl hij achter de tralies zat. De twee leerden elkaar kennen toen Leidy snoep en sigaretten verkocht aan medegevangenen van Joran. Ook zij mocht hem twee keer per week zonder toezicht komen bezoeken. Hun dochter, Dusha Trudie, werd geboren in 2014. Het meisje is vernoemd naar de oma van Joran. Joran gaf in hetzelfde jaar zijn jawoord aan Leidy tijdens een ceremonie in de Piedras Gordas-gevangenis in Peru.


De vrouwen op de nieuwe lijst van Joran mogen maximaal twee uur in een privéomgeving met de gevangene doorbrengen. Volgens de gevangenisautoriteiten heeft Joran van der Sloot op zijn meest recente aanvraag drie vrouwen vermeld. Zijn drievoudige aanvraag is inmiddels goedgekeurd. “Hij kreeg toestemming voor bezoek zonder toezicht”, vertelt een woordvoerder van het Peruaanse Nationale Penitentiaire Instituut aan The New York Post. “Hij heeft dezelfde rechten als iedere andere gevangene.” “Hij is een speler, en is altijd een speler geweest”, vertelde zijn jeugdvriend Cas Arends aan de krant. “Vrouwen hebben zich om de een of andere reden altijd tot hem aangetrokken gevoeld.” Jorans advocaat Altez bevestigde dat in de Britse Daily Mail, maar zei dat er tegenwoordig minder vrouwen zijn die Joran bezoeken, door strengere regels in de gevangenis waar hij nu zit, Challapalca, maar “hij schrijft nog steeds brieven aan vrouwen en zij sturen hem foto’s.”

Een van de vrouwen die hem de komende tijd in de gevangenis mag bezoeken is zijn oude vriendin, Eva Pacohuanaco. De destijds 24-jarige Pacohuanco begon in 2020 met Van der Sloot in de gevangenis te daten. Kort nadat ze elkaar hadden ontmoet, zou ze via een vriendin bijna 300 gram cocaïne en 140 gram marihuana in de gevangenis binnengesmokkeld hebben door ze te verstoppen door ze in voedsel. Van der Sloot maakte er een lucratief handeltje van en kocht van de opbrengsten bewaarders om om een redelijk comfortabel leven leiden in de gevangenis. Zo kregen vrouwen vrije toegang tot zijn cel en hij kon hij bij de bewaarders in het complot eten en drinken bestellen zoveel hij wilde. Het liep fout toen deelnemers aan het complot naar hun zin onvoldoende geld kregen. Voor Eva Pacohuanaco scheidde hij zelfs van Leidy, de moeder van zijn kind.

In de provincie Tarata, waar de Challapalca-gevangenis ligt, lijken ze er maar wat trots op dat Joran er achter de tralies zit. Beelden vrijgegeven door de nationale gevangenisautoriteit INPE worden door Peruviaanse media op tv getoond en aangeprezen als afkomstig uit ‘de gevangenis waar de gevaarlijkste en meest bloeddorstige criminelen uit binnen- en buitenland worden vastgehouden, die gruwelijke daden op ons grondgebied hebben begaan’. Prominent, gekleed in wit t-shirt, in beeld? De flink aangekomen Joran van der Sloot als aanvoerder van een groep gedetineerden die over de binnenplaats van de gevangenis marcheert met de Peruaanse vlag in zijn hand. Er wordt, onder toeziend oog van gevangenisbewaarders, door de gevangenen luidkeels gezongen over de geneugten van Peru en er klinkt meermaals ‘lang leve Peru!’ uit de monden van alle aanwezigen.

De nieuwslezers van de Peruviaanse zender Latina pronken ermee dat niet alleen Joran, maar ook de Venezolaanse bendeleider Héctor Prieto Materano, alias Mamut, op hun grondgebied gevangen wordt gehouden. Hij zou één van de hoogste leiders zijn geweest van de Venezolaanse misdaadbende El Tren de Aragua en wordt verdacht van ontvoeringen, drugshandel en seksuele uitbuiting van vrouwen. Peruaans nieuwssite Infobae schrijft dat het duo Van der Sloot/Mamut met hun ‘macabare verhalen’ meermaals de voorpagina’s van de kranten vulden. Zo zou Mamut vrouwen die voor hem werkten als straatprostituee keihard hebben aangepakt. “Als Mamut niet betaald kreeg, stuurde hij handlangers op zijn slachtoffers af om hen fysiek en psychologisch te mishandelen,” weet de site die ook meldt dat de twee bevriend zijn.