Oud Journaal hoofdredacteur HANS LAROES: ‘ik te veel ruimte gegeven aan de lawaaimakers, alfamannetjes’

0

(Beeld: CP/NPO/MISCHA)

“Ik denk dat de tv-cultuur heel lastig te veranderen is”, vertelde oud Journaal hoofdredacteur Hans Laroes afgelopen nacht op NPO Radio1 in MISCHA!. “Mensen die bij tv werken hebben de neiging om discussies te domineren. In mijn tijd heb ik te veel ruimte gegeven aan de lawaaimakers, alfamannetjes.” Of hij zelf zo’n alfamannetje is? “Ik denk dat er een aantal mensen zijn die dat wel zo ervaren.”


Het recent verschenen rapport van de Commissie-Van Rijn richtte voornamelijk op het afgelopen jaar, maar schrijft de commissie dat de OR van de NOS in 2008 al ontevredenheid signaleerde en uitstroom opmerkte. Uit een onderzoek van een jaar later meldde de helft van de deelnemers grensoverschrijdend gedrag. Hans Laroes was tot en met 2011 hoofdredacteur bij de nieuwsorganisatie.

Laroes: “Ik denk dat de term grensoverschrijdend gedrag nu anders ingevuld wordt dan destijds.” De hoofdredacteur is zelf nagegaan of hij fout zat. “Daar heeft niemand nu wat aan, behalve dat ik vind dat je daarover zelf moet nadenken.” Laroes denkt dat de fusie een rol speelde. “Dan ontstaan er allerlei onzekerheden. Zeker als er ook bezuinigd moet worden.”


De oud-hoofdredacteur vertelt: “Bij NOS Nieuws was geen sprake van de heftigheid die bij NOS Sport naar boven kwam, en ook niet van die van DWDD. Ik weet zeker dat ik niet een hoofdredacteur ben die staat te schreeuwen.”