Pagina titel ...

HollywoodHuizen Top 10 2020 – Op 7: Juist een familieruzie maakte Massa is Kassa-ster Peter Gillis miljonair

0


Het verhaal dat op nummer 7 staat in de HollywoodHuizen meest gelezen Top 10 2020 werd gepubliceerd op 4 september en gaat over Peter Gillis, de man die centraal staat in Massa is Kassa en de man die dankzij een familieruzie miljonair werd.

Een dertig jaar jongere vriendin, geld als water, een miljoenenvilla, een Brabantse tongval en een echte familieman… Peter Gillis, de pater familias uit de nieuwe SBS realityreeks Massa is Kassa, lijkt alles in zich te hebben om de nieuwe Martien Meiland te worden. Wat we niet op tv te zien krijgen is dat zich als familieman afficherende Gillis zijn imperium juist bouwde op de puinhopen van een familieruzie.

Samen met zijn 30 jaar jongere vriendin Nicol en drie kinderen Ruud, Inge en Mark is bijna zestiger Peter Gilles de hoofdpersoon in de nieuwe SBS realityreeks Massa is Kassa. De filosofie van de man met de Brabantse tongval is simpel, zoals hij vertelde in de eerste aflevering van de reeks. “Aan de verkoop van vier frikandellen heb je niets, maar als je er 400.000 verkoopt dan wordt het leuk.” Een filosofie die hem als enig aandeelhouder van zijn Oostappen groep, tot nu toe een geschat vermogen van 85 miljoen euro heeft opgeleverd. Een succes waar vriendin Nicol, twee zonen Ruud en Mark en dochter Inge hun eigen steentje bijdragen binnen het, wat Gilles noemt, familiebedrijf.

Het huidige familiebedrijf waarvan de basis juist werd gelegd door een familieruzie…

Als bijna 35 jaar geleden, in 1986, camping en strandbad Oostappen in het Brabantse Asten te koop staat doet Peter Gilles samen met zijn broer Gerard en zus Mary een bod van 4,25 miljoen gulden. Het blijkt het hoogste bod. Het benodigde geld wordt geleend van de bank. Maar al snel gaat het faliekant mis. Peter Gillis loopt harder van stapel dan broer Gerard en zus Mary zien zitten. Nog geen jaar dat ze gedrieën de camping en strandbad Oostappen hebben gekocht kondigt broer Gerard genoeg te hebben van de expansiedrift van Peter en laat weten te willen stoppen. Peter Gilles en zus Mary kopen hem uit, maar rust in de tent komt er ook dan niet. Twee jaar later gooit ook zus Mary de handdoek in de ring en stapt uit de zaak.

Peter Gilles is er in 2017 nog altijd kwaad over. “Ik heb geleerd dat je met je familie moet wandelen en niet handelen. Zij stapten halverwege de wedstrijd uit en dat doe je in mijn ogen niet. Daarna kwam er gezeik over het geld. Jarenlang was het mis in de familie,” vertelt hij in het Brabants Dagblad.
De onenigheid tussen Gilles en zijn broer en zus heeft verstrekkende gevolgen binnen de familie Gillis. Vader Jan en moeder Paula zijn danig teleurgesteld in hun bekvechtende kroost. De familievete duurt en duurt en bereikt jaren later een absoluut dieptepunt als vader Jan kort voor zijn overlijden op zijn sterfbed zegt dat zoon Gerard en dochter Mary niet welkom zijn op zijn uitvaart. Het maakt dat de dan 32-jarige Peter bij de uitvaart alleen naast zijn moeder in de kerkbanken zit. “Met dubbele gevoelens zat ik daar.” Ook de volgende acht jaar ziet Peter Ruud en Mary niet. Totdat Gerard plots bij Peter op de stoep staat. Als diens zoon Ruud de deur opent heeft hij geen enkel idee dat het zijn vaders broer Ruud is die op de stoep staat. Ruud komt het goed maken met Peter.


Het is het begin van een voorzichtig herstel van de familieband. Tegenwoordig komen ze weer op elkaars verjaardagen zonder dat er ruzie wordt gemaakt en broer Ruud werkt zelfs intussen weer voor de Oostappen groep van Peter Gilles. Maar zoals vroeger zal het nooit meer worden weet Peter Gillis die zijn huidige band met broer Ruud en zus Mary ziet als een kapot kopje waarvan de scherven weer aan elkaar zijn gelijmd. “Dat wordt nooit meer zo sterk als vroeger.”

Maar in de jaren met de nodige privé trubbels zijn, gaat het Peter Gilles zakelijk wel voor de wind. Zijn bedrijf groeit en groeit. De steeds uitdijende groep vakantieparken blijken regelrechte geldmachines te zijn. Het leidt allemaal tot een imperium van twaalf parken in Nederland en België met vijftienduizend slaapplaatsen. Het maakt dat ondernemer Gilles nog maar één dag per week werkt en veel op vakantie gaat met zijn jonge vriendin Nicol, die hij vijf jaar geleden, na zijn scheiding, leerde kennen toen ze aan de slag ging op de reserveringsafdeling van zijn bedrijf. Het was voor Peter Gilles liefde op het eerste gezicht. Dat uitte hij, zoals op tv te zien was, met ‘Jij bent een lekker wijf, wij gaan wel eens koffie drinken’. Met vriendin Nicol geniet hij nu het merendeel van de tijd in zijn miljoenenvilla.

Na het tv-debuut van Massa is Kassa vraagt Peter Gillis zich inmiddels misschien wel af of het verstandig is geweest uit zijn relatieve anonimiteit te treden. Toen de producent van Massa is Kassa Gillis een jaar geleden benaderde was die bepaald niet enthousiast. “We hebben het veel te druk met de vakantieparken”, maar de producent wist van geen wijken en uiteindelijk stemde Gilles dus toe om een inkijkje te geven in zijn familiebedrijf.

Op de dag dat zijn programma afgelopen vrijdag voor het eerst te zien was zei hij bij Wakker! op Omroep Brabant radio was hij enthousiast over zijn tv-debuut. “Gewoon plat naar elkaar, zeggen wat we vinden. Zo zit onze familie in elkaar. We wachten het gewoon af. We hebben geen geheimen. We willen Nederland laten zien hoe het er binnen een familiebedrijf aan toe gaat. Hard werken, gewoon plat.” En als hij dan ook nog wat mensen met een negatief beeld van de familie op andere gedachten zou kunnen brengen dan was dat mooi meegenomen. “Nu zeggen ze, Peter rijdt een grote auto, maar straks zien ze dat ik daar altijd hard voor heb gewerkt en dat ik er nog steeds hard voor werk.”

Dat, zoals gesuggereerd werd, Gilles Massa is Kassa als de ideale gelegenheid zag om het imago van het bedrijf op te poetsen ontkende Gillis. “Voor iedereen goed doen, gaat niet. Je hebt altijd wel wat aan je fiets hangen. Zeker wanneer je op grote schaal onderneemt, gebeurt er wel eens iets”, legde hij uit.
Maar daags voor Massa is Kassa voor het eerst te zien was kopte zakenblad Quote al op haar site ‘Welkom in de Vlaamse vakantiehel van nieuwe SBS-ster Peter Gillis’ en vroeg zich af of Gillis eigenlijk wel zo’n rijke, succesvolle ondernemer is? Volgens het verhaal zouden zijn parken net als zijn financiën in een deplorabele toestand verkeren. Het blad hield het ook sinds mei 2019 lopende Fiod-onderzoek naar Gillis’ handel en wandel nog eens tegen het licht. Volgens een goed ingevoerde bron van het zakenblad zou mogelijk gesjoemeld zijn met de huuropbrengsten, waarschijnlijk ook die van de op de parken van Gillis verblijvende (illegale) arbeidsmigranten en asielzoekers. De site citeerde het Openbaar Ministerie dat zegt dat het onderzoek naar Gilles bedrijf in een ‘afrondende fase’ zit. In 2019 zei Gilles over de FIOD-inval en de in beslag genomen boekhouding in een persbericht: ‘Niet bewust van enig strafbaar handelen’. Bij de inval van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst op enkele van Gilles parken en zijn hoofdkantoor in het Brabantse Asten, waar de administratie in beslag werd genomen, werden een jaar geleden ook vals geld en een vuurwapen gevonden.

Peter Gillis lijkt overigens bezig zijn imperium te stukje bij beetje aan het verkopen te zijn. Riviera Beach in Biddinghuizen en Zilverstrand in het Belgische Mol en Droomgaard in Kaatsheuvel zijn al van de hand gedaan. Zijn vakantiepark in Hoek in Zeeuws Vlaanderen staat op het punt verkocht te worden. van de hand. Het begin van de totale verkoop van zijn imperium? Gillis houdt zijn kaarten wat dat betreft voor zich. “Misschien ga ik wel iets kopen binnenkort. Misschien ga ik ook nog wat verkopen, ik weet het allemaal nog niet.”

LEES OOK: Massa is Kassa-ster Peter Gillis: ‘Niet alleen zijn parken, maar ook financiën zijn puinhoop’ (dure lening bij coffeeshophouders…)

 

 

Share.

Comments are closed.

");pageTracker._trackPageview();