BINNENKIJKEN – Rob Oudkerk, de man van de prostituees, maakt comeback met nieuwe liefde, maar zonder zijn Franse huis

0

Rob Oudkerk met nieuwe liefde Fransisca (Beeld: Facebook Rob Oudkerk)

Rob Oudkerk keert vandaag, na zestien jaar, terug in de publiciteit. In 2004 was hij voorbestemd tot een grootse politieke carrière tot het moment dat Heleen van Royen in een column onthulde dat Oudkerk haar had opgebiecht regelmatig (heroine)prostituees te bezoeken en ook niet vies te zijn van een lijntje cocaïne op zijn tijd. Het was voor Oudkerk de doodsteek voor zijn carrière en zijn huwelijk. Zelfs zijn Franse huis raakte hij kwijt. Maar nu heeft hij een nieuwe liefde, Fransisca, en gaat het weer goed met hem.


Het landhuis van Rob Oudkerk en zijn even oude ex Marieke lag in En-Haut in de zuidoosthoek van de Bourgogne en werd in 2017 verkocht toen de oud-politicus voor de PvdA op punt van scheiden stond met de moeder van zijn twee kinderen. Dat het paar toen pas iging scheiden mag opmerkelijk genoemd worden. Dertien jaar eerder overleefde zij een huwelijkscrisis toen Rob Oudkerk, toen PvdA-wethouder in Amsterdam, tijdens een ontmoeting in het café Heleen van Royen vertelde over zijn bezoekjes aan de heroïnehoertjes aan de tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg. Heleen schreef er vervolgens een column over. Bij Marieke sloeg het nieuws in als een bom. En ook voor hun kinderen, vrienden en familie was de opmerkelijke hobby van Rob Oudkerk een schok, maar desondanks bleef Marieke haar Rob toen trouw.

Wat de reden van de scheiding in 2017 was bleef in nevelen gehuld. ‘Het gerucht is juist, dat ga ik niet ontkennen. Het is de waarheid, maar ik ga er verder geen commentaar op geven. Het is een privékwestie, dat houd ik verder bij mezelf en Marieke, dat is echt iets van ons samen. Het is net zo’n scheiding als alle andere in Nederland, die zijn altijd droevig. Ik kan er niets mooiers van maken,’ zei Oudkerk drie jaar geleden.


De scheiding lijkt anno 2020 er alles mee te maken te hebben dat Oudkerk inmiddels was gevallen voor zijn huidige liefde, Fransisca Kramer. “Ik hou ontzettend veel van haar en in 2017 ben ik ook in Bloemendaal gaan wonen. Die stap hebben we niet zomaar genomen. Ze heeft twee opgroeiende kinderen en het is voor mij belangrijk dat ze die moederrol zo goed mogelijk kan vervullen. Afgelopen juni zijn we verhuisd naar ons eerste ’eigen’ huis. Misschien gaan we ooit, als haar kinderen het huis uit zijn, weer in Amsterdam wonen,” vertelt Oudkerk vandaag in de Telegraaf.

Het gaat weer goed met Rob Oudkerk (Beeld: Facebook Rob Oudkerk)

In die krant vertelt Oudkerk ook dat het weer goed met hem gaat. “Ik werk nu als zelfstandig arts. Ik heb geen eigen praktijk, maar wordt geconsulteerd als problematische gezinnen of ouderen hulp nodig hebben. Die afwisseling met bestuurlijke taken vind ik leuk om te doen.”

Maar wat blijft is de spijt. “Klopt. Ik zat in die levensfase op het verkeerde spoor. Binnen de PvdA werd ik op een schild gehesen, mijn politieke carrière kwam in een stroomversnelling terecht. Na mijn Kamerlidmaatschap ben ik in de Amsterdamse gemeenteraad terechtgekomen, waarna ik al snel tot wethouder Sociale Zaken werd benoemd. Daarna ging het mis en moest ik onder meer aftreden wegens mijn prostitueebezoek.”

De Franse villa met drie hectare grond kwam in 2017 in de verkoop voor € 400.000,-. De woning, met slaapplek voor maar liefst 16 mensen, was tot die verkoop te huur vanaf € 1000,- per week. Het landhuis met leistenen dak en blauwe luiken telt zes slaapkamers en drie badkamers. In de tuin is een zwembad van 12 bij 6 meter. Ook is er een bijhuis met TV, DVD, geluidsinstallatie, een poolbiljart, pingpongtafel, darts en tafelvoetbal. Marieke, die een passie heeft voor huizen inrichten en oude meubels opknappen, had het Franse huis zelf  ingericht.