JOOST KLEIN NAAR HUIS! Mag niet meedoen aan finale songfestival

0

Over en uit! Joost Klein mag vanavond niet meedoen aan de finale van het 68ste Eurovisie Songfestival in Malmö na d3 klacht die tegen hem is ingediend over bedreiging van een vrouwelijke tv-medewerker. Het organiserende EBU laat in een persverklaring weten dat “gedurende de juridische procedure” het niet gepast zou zijn om Klein te laten deelnamen aan het songfestival.”

EBU beklemtoont een ‘zero-tolerance policy’ te hebben als het om ongepast gedrag gaat. “We willen een veilige werkomgeving voor iedereen rond het festival’, aldus de organisatie. “Het gedrag van Joost is strijdig met onze regels. Daarom zijn er nu maar 25 kandidaten in de finale”.


Het incident gebeurde volgens de politie tijdens de voorronde van het songfestival op donderdagavond. Klein zou in de arena een medewerker verbaal hebben bedreigd. Er is volgens de politie geen sprake van een fysieke confrontatie.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een kandidaat tijdens het evenement is gediskwalificeerd. AvroTros vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de beslissing. We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug.” Cornald Maas, lid van de selectiecommissie van de Nederlandse inzending, noemt het een ‘schandelijke beslissing’. Op X schrijft hij: ‘Lang leve de toekomst van het Eurovisie Songfestival – not. Hiermee kan in de toekomst van alles gebeuren.’


Gistermiddag mocht de Nederlandse inzending opeens niet meedoen aan de repetitie. Daarna bleek dat er een onderzoek liep naar een “incident” rond de artiest, al wilde de organisatie daar niets over loslaten. In de avond mocht hij ook niet meedoen aan de juryshow, waarbij de vakjury’s punten geven aan de artiesten.

Vanochtend meldde de Zweedse politie dat hij gisteravond laat is verhoord vanwege de klacht. Degene die de klacht heeft ingediend, is ook verhoord. De zaak is nu doorgegeven aan de openbaar aanklager. Die gaat bepalen wat ermee zal gebeuren. De afwikkeling van de zaak kan nog weken duren.