In Dubai aangehouden QUINCY PROMES blijft drugshandel ontkennen

0

De naar Rusland gevluchte topvoetballer Quincy Promes (32) is op verzoek van Nederland aangehouden in Dubai. Nederland zal om zijn uitlevering vragen. Een jarenlange celstraf dreigt nu voor hem. Vorige maand nog legde de Nederlandse rechtbank Promes 6 jaar cel op voor zijn betrokkenheid bij de invoer van in totaal ruim 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. In 2023 kreeg Promes ook nog 1,5 jaar cel voor een steekpartij op een feest in Abcoude, waarin een andere neef het slachtoffer was.

Bij de invoer van de heroïne eind januari 2020 zou Promes volgens de rechtbank ‘een aansturende, coördinerende en financiële rol’ gespeeld hebben. Promes ontkent dat hij niets te maken heeft met drugshandel. Tegen het vonnis is inmiddels hoger beroep ingesteld.


In 2023 kreeg Promes ook 1,5 jaar cel voor een steekpartij op een feest in Abcoude, waarin een andere neef het slachtoffer was. Het motief zou zijn dat de neef in 2016 een ketting ter waarde van 3000 euro zou hebben gestolen van een tante.

Promes speelt sinds 2021 bij Spartak Moskou, dat hem overnam van Ajax. In de Russische hoofdstad waande hij zich veilig voor de Nederlandse justitie. Met zijn ploeg ging hij in januari op trainingskamp in Dubai waar hij onlangs werd aangehouden voor ‘een lokale overtreding’. Promes mocht daarop het land niet verlaten in afwachting van zijn rechtszaak. Nu is hij dus aangehouden op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. Een rechter in Dubai moet nu over het Nederlandse verzoek tot uitlevering beslissen.