BEETJE VREEMD? Duitse Bild mocht deze bikinifoto’s van Maxima niet laten zien, maar Argentijns Hola wel

0

Duitslands grootste krant Bild mocht de in augustus gemaakte vakantiefoto’s van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op last van de Duitse rechter niet langer laten zien. Maar waar ons koningspaar het Duitse Bild voor de rechter sleepte lieten ze het Argentijns Hola!, een van de grootste bladen in Maxima’s geboorteland Argentinië, ongemoeid. En de foto’s van Maxima in bikini die dat blad publiceerde zijn ook nog eens een stuk onthullender dan die in Bild stonden.

Het gaat om foto’s van het koningspaar gemaakt afgelopen augustus tijdens hun vakantie in Griekenland. Op de kiekjes, die het Duitse Bild publiceerde, zijn de koning en koningin in badkleding te zien aan boord en bij hun boot Alma.


De rechter oordeelde in september dat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het argument dat de foto’s een bijdrage zouden leveren aan het publiek debat. Het Koninklijk Huis meldde het vonnis website koninklijkhuis.nl. Indien de gewraakte beelden alsnog worden gepubliceerd door Bild kan een boete van 250.000 euro worden opgelegd. Uitgever Springer-Verlag heeft zich bij de uitspraak van de rechter neergelegd.

Een deel van de gewraakte foto’s is overigens nog wel met een muisklik op Google te vinden. Onbekend is of de koning ook hier een verbod via de rechter zal afdwingen. Maar ook dat heeft weinig zien als niet ook het Argentijnse Hola! voor de rechter gedaagd wordt. Vraag is niet alleen of de in haar thuisland populaire Argentinië Maxima dat zal durven, maar ook of de Argentijnse rechter in de eist tot een publicatieverbod van deze vakantiefoto’s zal meegaan.