Bauke Vaatstra, vader van vermoorde MARIANNE VAATSTRA, overleden

0

(Beeld: CP)

Bauke Vaatstra, de vader van de in 1999 omgebrachte Marianne Vaatstra, is op 85-jarige leeftijd overleden. Het lichaam van Marianne werd in gevonden in een weiland in de buurt van het Friese dorp Feankleaster (Veenklooster). Op haar lichaam werd weliswaar DNA gevonden, maar toch werd pas vele jaren later, in 2012, duidelijk wie de dader was. In april 2013 werd Jasper S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar.


Bauke Vaatstra verkreeg landelijke bekendheid na de moord op zijn 16-jarige dochter, 25 jaar geleden. De vader van Marianne zette zich meer dan tien jaar lang in voor gerechtigheid voor zijn dochter. Na haar dood verscheen hij veelvuldig in de media. Samen met Peter R. de Vries wist hij in 2012 een grootschalig DNA-onderzoek af te dwingen.

In november van dat jaar werd bekend dat Jasper S. uit Aldwâld (Oudwoude) was aangehouden voor de moord op Marianne Vaatstra. Zijn DNA bleek te matchen met dat op het lichaam van het meisje. In april 2013 werd Jasper S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Vaatstra vond die straf te laag, maar tegelijkertijd zorgde de uitspraak ook voor rust. “Het is nu voorbij, ik kan weer vrijer leven”, zei hij tegen Omrop Fryslân.


Vaatstra wilde graag een confrontatie met Jasper S., de moordenaar van zijn dochter. “Ik wil met hem praten, in de gevangenis. Absoluut. Ik wil weten wat er is gebeurd en dat moet hij mij vertellen. Ik wil hem in zijn ogen kijken”, zei Vaatstra in een documentaire van Omrop Fryslân in 2017. Tot zo’n gesprek is het nooit gekomen. Begin 2013 kreeg Bauke Vaatstra de Machiavelli-prijs, die wordt toegekend bij een opmerkelijke prestatie op het gebied van communicatie.

Bij Bauke Vaatstra werd begin dit jaar longkanker in een vergevorderd stadium vastgesteld. Hij overleed vorige week.