Pagina titel ...
zondag, juli 12
Deze TikTok-filmpjes van vandaag jarige prinses Alexia (15) mag niemand zien (maar waarom eigenlijk niet?)

0

Beeld: rvd/Patrick van Katwijk

Prinses Alexia, de middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, viert vandaag haar vijftiende verjaardag. Dus heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een nieuwe foto van Alexia vrijgegeven die werd gemaakt door fotograaf Patrick van Katwijk in de tuin van paleis Huis ten Bosch. De nu 15-jarige prinses Alexia is net een gewone puber en dus post ze filmpjes op TikTok waarin ze dansend en playbackend op bekende liedjes te zien is met haar vriendinnetjes.

(Lees verder na de advertentie)

Eén van die liedjes bevat het gewraakte n-woord en ligt dus gevoelig. Dus mag niemand de filmpjes zien van de Rijksvoorlichtingsdienst die publicitair waakt over ons koningshuis en daartoe zelfs een heuse mediacode in het leven riep. Probleem is alleen dat de gewraakte, onschuldige, beelden met een muisklik te vinden zijn.

In de video’s swingt en playbackt Alexia, die een account heeft onder de naam LexiavanO, erop los samen met haar vriendinnen. Gewoon leuk dus, maar de Rijksvoorlichtingsdienst probeert met man en macht te voorkomen de gewraakte, onschuldige, beelden worden gezien.

Het SBS 6-programma Shownieuws bijvoorbeeld durft de uitgelekte TikTok-filmpjes van prinses Alexia niet uit te zenden omdat ze de door de RVD, eenzijdig, opgelegde mediacode niet wil schenden. SBS-royaltyverslaggever Sandra Schuurhof “Alexia is natuurlijk gewoon een tienermeisje en ze doet wat alle jonge tienermeisjes tegenwoordig doen en dat is filmpjes maken op TikTok. Ze playbackt bekende nummers en dat doet ze hartstikke leuk. Ze doet er dan een dansje bij. Ja, best wel stoer. Ik denk dat ze erop vertrouwt dat ze niet worden uitgezonden door de media, omdat ze nou eenmaal onder de mediacode vallen en dat houdt in dat áls we ze zouden uitzenden, dat er dan represailles zouden volgen. Het is de privésfeer en ze is minderjarig. We kunnen het er dan wel over hebben, maar we laten ze niet zien.”

De mediacode heeft tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen. Daarnaast biedt de mediacode de gelegenheid tegemoet te komen aan de vraag van media naar (privé)beeldmateriaal van leden van het Koninklijk Huis. Dankzij de mediacode kunnen de kinderen een ongestoorde jeugd krijgen en kunnen de leden van het Koninklijk Huis zich vrij bewegen bij privéaangelegenheden.

De mediacode is, zo valt op koninklijkhuis.nl te lezen, niet bindend. De RVD geeft advies aan de media of een foto een privéaangelegenheid betreft of niet. Media beslissen zelf of ze wel of niet publiceren. Uiteindelijk is het aan de rechter om te beslissen of een publicatie van een foto een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer en dus onrechtmatig is. Media die de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis respecteren worden uitgenodigd voor (privé)mediamomenten tijdens bijvoorbeeld de vakantie. Mocht de privacy door de media worden geschonden dan kunnen zij bijvoorbeeld bij volgende (privé)mediamomenten worden geweigerd

Wie voor de RVD onwelgevallig materiaal publiceert krijgt dus straf. Hoewel de RVD probeert de filmpjes met man en macht van internet te krijgen zijn ze met een muisklik te vinden. Bijvoorbeeld op onderstaand TikTok-account.

@lexiavano._♬ origineel geluid – alexiavanoranje

LIKE op Facebook en lees wat er gebeurt achter de voordeur van Bekend Nederland!


Comments are closed.

");pageTracker._trackPageview();
google.com, pub-1255299206995982, DIRECT, f08c47fec0942fa0