HollywoodHuizen Top 10 2020 – Op 4: Deze TikTok-filmpjes van prinses Alexia (15) mag niemand zien – Koningin Máxima: “Het loopt wel eens mis, als je er maar van leert”

0

Beeld: rvd/Patrick van Katwijk

Het verhaal dat op nummer 4 staat in de HollywoodHuizen meest gelezen Top 10 2020 werd gepubliceerd op 18 juli en is een verhaal over prinses Alexia waar haar moeder Maxima niet al te blij mee was.


Prinsessen Amalia (16), Alexia (15) en Ariane (13) worden door hun ouders goed in de gaten gehouden en ook gevolgd, maar dat wil niet zeggen dat er nooit wat mis gaat of naar buiten komt. Zo gingen vorige maand TikTok-filmjes viraal waarop de 15-jarige prinses Alexia te zien was. Koningin Máxima tijdens het zomerse persmoment afgelopen vrijdag:  “Ze moeten de dingen ook zelf leren. Je kan als ouders twintig keer zeggen wat gedaan moet worden, maar dan zijn de vriendinnen allemaal met elkaar en dan gaat het toch wel mis.”

Maxima vervolgde met: “Dan zijn ze echt heel boos of teleurgesteld en dan zeg ik: ja, dit heb je ook wel geleerd. Dat is het goede van opgroeien, je mag fouten maken, als je er maar van leert.” Ook Willem-Alexander benadrukte dat zijn dochters het “verschrikkelijk” vinden als er ‘fouten’ gemaakt worden rond sociale media. “Ze kennen de waarde van privacy en die van elkaar.”


 

HET ORIGINELE BERCHT BERICHT VAN 26 JUNI – Prinses Alexia, de middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, viert vandaag haar vijftiende verjaardag. Dus heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een nieuwe foto van Alexia vrijgegeven die werd gemaakt door fotograaf Patrick van Katwijk in de tuin van paleis Huis ten Bosch. De nu 15-jarige prinses Alexia is net een gewone puber en dus post ze filmpjes op TikTok waarin ze dansend en playbackend op bekende liedjes te zien is met haar vriendinnetjes.

Eén van die liedjes bevat het gewraakte n-woord en ligt dus gevoelig. Dus mag niemand de filmpjes zien van de Rijksvoorlichtingsdienst die publicitair waakt over ons koningshuis en daartoe zelfs een heuse mediacode in het leven riep. Probleem is alleen dat de gewraakte, onschuldige, beelden met een muisklik te vinden zijn.

In de video’s swingt en playbackt Alexia, die een account heeft onder de naam LexiavanO, erop los samen met haar vriendinnen. Gewoon leuk dus, maar de Rijksvoorlichtingsdienst probeert met man en macht te voorkomen de gewraakte, onschuldige, beelden worden gezien.

Het SBS 6-programma Shownieuws bijvoorbeeld durft de uitgelekte TikTok-filmpjes van prinses Alexia niet uit te zenden omdat ze de door de RVD, eenzijdig, opgelegde mediacode niet wil schenden. SBS-royaltyverslaggever Sandra Schuurhof “Alexia is natuurlijk gewoon een tienermeisje en ze doet wat alle jonge tienermeisjes tegenwoordig doen en dat is filmpjes maken op TikTok. Ze playbackt bekende nummers en dat doet ze hartstikke leuk. Ze doet er dan een dansje bij. Ja, best wel stoer. Ik denk dat ze erop vertrouwt dat ze niet worden uitgezonden door de media, omdat ze nou eenmaal onder de mediacode vallen en dat houdt in dat áls we ze zouden uitzenden, dat er dan represailles zouden volgen. Het is de privésfeer en ze is minderjarig. We kunnen het er dan wel over hebben, maar we laten ze niet zien.”De mediacode heeft tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen. Daarnaast biedt de mediacode de gelegenheid tegemoet te komen aan de vraag van media naar (privé)beeldmateriaal van leden van het Koninklijk Huis. Dankzij de mediacode kunnen de kinderen een ongestoorde jeugd krijgen en kunnen de leden van het Koninklijk Huis zich vrij bewegen bij privéaangelegenheden.

De mediacode is, zo valt op koninklijkhuis.nl te lezen, niet bindend. De RVD geeft advies aan de media of een foto een privéaangelegenheid betreft of niet. Media beslissen zelf of ze wel of niet publiceren. Uiteindelijk is het aan de rechter om te beslissen of een publicatie van een foto een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer en dus onrechtmatig is. Media die de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis respecteren worden uitgenodigd voor (privé)mediamomenten tijdens bijvoorbeeld de vakantie. Mocht de privacy door de media worden geschonden dan kunnen zij bijvoorbeeld bij volgende (privé)mediamomenten worden geweigerd

Wie voor de RVD onwelgevallig materiaal publiceert krijgt dus straf. Hoewel de RVD probeert de filmpjes met man en macht van internet te krijgen zijn ze met een muisklik te vinden. Bijvoorbeeld op onderstaand TikTok-account.

@lexiavano._♬ origineel geluid – alexiavanoranje