Barry Hay over George Kooymans die ALS heeft: ’Hij kan nog steeds lachen’

0

Het gaat naar omstandigheden goed met George Kooymans, de Golden Earring-oprichter die de spierziekte ALS heeft. Earring-collega en vriend Barry Hay: ‘Hij kan hij nog steeds lachen.’

“De laatste keer dat ik hem sprak was hij best wel vrolijk”, vertelde Hay op Radio Veronica na de vraag hoe het met George Kooymans gaat. Kooymans was ten tijde van het belletje op stap met collega-muzikant Bertus Borgers. “Je kon wel horen dat ze een wijntje hadden gedronken. Dat is de beste remedie. Hij klonk eigenlijk wel goed. Ik denk dat hij nu in Italië is”, aldus Hay.


Veel meer wilde Hay niet vertellen over het ziekteverloop van Kooijmans. “Weet je, ik denk dat je met die ziekte ups en downs gaat kennen. Als je hem daarover wil horen moet je hem bellen, begrijp je? En ik denk dat hij daar niet zoveel zin in heeft.  Hij loopt nog rond en alles. Hij kan nog steeds lachen.”

Begin februari werd bekend dat de 73-jarige Kooymans de spierziek ALS heeft en nooit meer kan optreden. Golden Earring besloot daarop te stoppen. Wel gaat Golden Earring de opnames van hun allerlaatste liveshow uit november 2019 uitbrengen op cd, dvd en lp.


Op 16 november 2019 speelde Golden Earring een show in Ahoy, waar de Hagenezen hun grote hits als Radar Love en Twilight Zone speelden. Wat de rockband toen nog niet wist, is dat dit voorlopig het laatste optreden van Golden Earring zou worden. Gelukkig nam een van de crewleden het concert op. “Zonder dat wij het wisten had onze geluidsman het optreden opgenomen”, vertelt bassist Rinus Gerritsen tegen het Algemeen Dagblad.

Gerritsen werkte maandenlang samen met producer en mixer John Sonneveld aan de montage van het concert. Het is nog niet bekend wanneer de opname van de liveshow precies uitkomt.