Martijn N., de Amsterdamse mode-prominent van de HEMA-rookworsttrui, beschuldigd van verkrachting, geweld en poging tot doodslag

0

Martijn N. in een Hema-advertentie voor zijn rookworst t-shirt

Martijn N., een prominent figuur uit de Amsterdamse modewereld, wordt beschuldigd van verkrachting, geweld, aanranding en drogering. Bij het grote publiek is MOAM vooral bekend van de rookworsttrui voor HEMA. Die was vijf jaar geleden een grote hit: binnen drie minuten was de kersttrui uitverkocht. BN’ers als Chantal Janzen, André van Duin en Guus Meeuwis gingen spontaan in de rookworsttrui op de foto.


Zeker twintig mannen zeggen slachtoffer te zijn van N. Tien van hen waren minderjarig op het moment dat ze zouden zijn misbruikt. Dat schrijven NRC en Het Parool na een gezamenlijk onderzoek.

Volgens de kranten hebben zeker drie betrokkenen bij de politie melding gemaakt van N’s gedrag. Ook is er aangifte tegen hem gedaan wegens poging tot doodslag. Afgelopen maandag is N. aangehouden als verdachte in een zedenzaak die buiten de onderzochte zaken door NRC en Het Parool vallen.


De onderzoeksjournalisten van de twee kranten spraken met 146 betrokkenen en kregen inzage in WhatsAppgesprekken, foto’s en getuigenverklaringen. N. wilde de kranten niet te woord staan. Zijn advocaat laat alleen weten dat N. “ontkent en betwist zich aan enig strafbaar feit te hebben schuldig gemaakt”.

Bedrijven als KLM, Philips en de Rabobank steunen MOAM financieel en met materialen. BN’ers als Chantal Janzen, André van Duin en Guus Meeuwis gingen spontaan in de rookworsttrui op de foto. N. had ook columns in Vogue, Linda en Het Parool.

De beschuldigingen aan het adres van N. zijn niet misselijk. Ze betreffen onder meer gewelddadige en onveilige seks tot verkrachting. Het seksueel misbruik zou al sinds 2010 hebben plaatsgevonden. De drie jongste slachtoffers waren op het moment van misbruik 16 jaar oud, schrijven de twee kranten. Vier mannen vermoeden gedrogeerd te zijn door N.

N. zou voornamelijk via sociale media jonge mannen hebben benaderd, met de belofte dat hij hen kon helpen bij een modellen- of modecarrière. Vervolgens volgde het misbruik, in meerdere gevallen op gewelddadige wijze. De journalisten hebben foto’s gezien van bijtwonden, krabplekken, blauwe plekken of mogelijk sporen van verwurging.

NRC – Altijd op jacht: modeman Martijn N. beschuldigd van seksueel misbruikShare.