VIDEO – Protest tegen avondklok op Urk, teststraat GGD in brand

0


Bij een protest tegen de avondklok op Urk is zaterdagavond de coronatestlocatie van de GGD in brand gestoken. Dat gebeurde na het ingaan van de avondklok, zo rond 21:30 uur. De brandweer heeft de brand geblust. Inmiddels is veel politie op Urk aanwezig en wordt het haventerrein ontruimd.

Rond 20:00 uur kwam een grote groep jongeren en volwassenen met auto’s en scooters op het haventerrein samen. Zij stelden zich in een lange rij op en reden rondjes. In totaal ging het om zeker zo’n 100 auto’s. Er werd vuurwerk afgestoken en een stapel autobanden is in brand gestoken. De politie was toen al aanwezig, maar hield zich eerst afzijdig. Er waren ook veel toeschouwers naar de haven toegekomen.


Het ingaan van de avondklok om 21:00 uur had weinig tot geen effect op de menigte. Veel jongeren bleven ook na dat tijdstip op straat.

In Rotterdam werd aan de Binnenrotte geprotesteerd tegen de avondklok en overige coronamaatregelen. Zeker vijftig personen waren aanwezig. De groep werd door agenten op de hoogte gesteld van de naderende avondklok, maar weigerde te vertrekken. Alle aanwezige kregen een bon van €95. In Amersfoort vond een kleinschalige protestactie plaats van actiegroep Viruswaarheid.


In het centrum van het Limburgse Stein zouden zaterdagavond enkele honderden jongeren op de been zijn. Volgens De Limburger zouden de circa tweehonderd jongeren via sociale media hebben afgesproken. Mede daardoor wist de politie van hun plannen.