Man Berend Boudewijn over haar terugkeer bij Heel Holland Bakt: ‘Misschien vindt Martine het volgend jaar wel een gepasseerd station’

0

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt dat mogen begint lijkt de kans dat Martine Bijl (69) ooit nog terugkeert in het programma steeds kleiner te worden. Hoewel haar herstel voorspoedig verloopt volgens echtgenoot Berend Boudwijn zegt hij vandaag ook over de mogelijke terugkeer van zijn vrouw bij Heel Holland Bakt: “Daar is geen uitsluitsel over te geven. Martine vordert gestaag. Maar misschien vindt ze het volgend jaar een gepasseerd station.”

Berend Boudewijn (81) doet zijn uitspraak vandaag in Volkskrant Magazine waarin hij geïnterviewd wordt over, zoals hij het noemt, zijn ‘niet-biografie’. De vroegere tv-icoon Berend Boudewijn schetst in het boek ‘Ik stond erbij en ik keek erna’ hoe Nederland veranderde door de komst van televisie. Berend Boudwijn werd beroemd in ons land dankzij de presentatie van Per Seconde Wijzer in 1967, maar vooral als de man van de BB-kwis die liep van 1971 tot 1975.


In het interview vertelt hij ook over de gezondheidstoestand van zijn vrouw Martine Bijl die in 2015 getroffen werd door een hersenbloeding. Door de hersenbloeding was Martine haar spraak- en coördinatievermogen kwijt, en het was nog maar de vraag of ze ooit weer zelfstandig zou kunnen lopen.

Op dat moment was Martine het gezicht van Heel Holland Bakt waar haar plaats tot zij weer hersteld zou zijn werd overgenomen door Andre van Duin, die ook morgen als het nieuwe seizoen begint weer van de partij is.


Volgens man Berend Boudewijn verloopt het herstel van Martine overigens voorspoedig. “Als ze nu binnen zou lopen, zou je niets meer aan haar zien, al vindt zij zelf dat ze minder goed spreekt dan vroeger. Ze is wat sneller moe, dat is eigenlijk het enige. Het is een lang proces, van ziekenhuizen naar revalidatiecentra. Een paar maanden geleden heeft Martine gordelroos gekregen en dat is hartstikke vervelend en pijnlijk. En bovendien: in haar gezicht, vlak bij haar hersenen, dus dat maakte ons erg bezorgd, zoals je zult begrijpen.”

Berend Boudewijn keert in Volkskrant Magazine ook terug naar die zonnige septemberochtend toen het noodlot Martine Bijl trof.

“Martine deed een paar gymnastiekoefeningen. Piep piep piep, de radio sloeg aan, het Journaal van 9 uur. Ik hoorde een bons en toen lag ze naast de stoel. Nou ja, 112 gebeld. Ze werd het huis uitgetakeld door de brandweer, want ze moest horizontaal blijven, ze zei nog: ‘Heel Holland zakt’.’ Best knap dat ze er op zo’n moment nog zo’n grapje uit wist te persen, toch? ‘En kenmerkend voor haar. Ze heeft zich met grote discipline teruggevochten. Ze moest opnieuw leren wat een vork en een lepel was en waar die dingen voor zijn en nu maakt ze op zondagochtend een heerlijk ontbijt. Ze loopt weer trappen, rijdt weer auto, doet boodschappen. Of we ooit nog samen naar New York gaan, weet ik niet. Misschien hoeven we niet zo nodig. Naar New York gaan is ook echt niet het belangrijkste in het leven.”

Martine Bijl en Berend Boudewijn zijn nu bijna 25 jaar getrouwd en Berend Boudewijn zegt dat hun huwelijk heel goed is gelukt. “Jaha, nu moet ik enorm uitkijken, want Martine vindt het vervelend als ik haar publiekelijk te veel lof toezwaai. Ik bewonder haar. Ze is een vat vol talenten. Ik voel me enorm bij haar op mijn gemak, ze is erg grappig en zij vindt mij grappig. We kunnen elkaar vinden in de pietluttige dingen.”

Bijl en Boudewijn liepen elkaar tegen het lijf doordat hij haar theatersolo’s ging regisseren. “Ik vond haar leuk, maar ook erg gereserveerd. We waren alletwee ook min of meer gebonden. In ieder geval: het duurde járen. En nu zijn we zevenentwintig jaar bij elkaar, zorgeloze jaren, tot die zonnige septemberochtend. Het was een soort granaat, die in haar kop explodeerde, maar ook in ons leven, eigenlijk. Een hersenbloeding is een bruusk en onverwacht ongeluk.’Op de vraag of zijn Martine nog terugkeert bij Heel Holland Bakt zegt Berend Boudewijn: Daar is geen uitsluitsel over te geven. Martine vordert gestaag. Maar misschien vindt ze het volgend jaar een gepasseerd station.”