Halfbroer Jaap Jongbloed, TOM KLEIJN, winnaar De Slimste Mens

0

Journalist en documentairemaker Tom Kleijn (54) heeft De slimste mens gewonnen. ‘Hoe mijn zoon gaat reageren? Hij is veertien hè, dus ik vermoed: onderkoeld maar hij vindt het stiekem ook wel stoer.” Kleijn is de halfbroer van Jaap Jongbloed, die fel meeleefde.

Tom Kleijn won in de finale van musicalactrice Nandi van Beurden en theaterdirecteur Jörgen Tjon A Fong. Van Beurden viel als eerste af waardoor Kleijn en Tjon A Fong het onderling mochten uitvechten. Kleijn won met een antwoord over Bonaire (‘gemeente’) en kreeg daarna confetti over zich heen. “Dat voelde onwennig”, zegt hij op de website van omroep KRO-NCRV. “Ik ben een journalist en denk altijd: het gaat niet om mij.”


In de uitzending bedankte hij zijn 14-jarige zoon, die hem had overgehaald om mee te doen aan het programma. “Welke discussie we ook hebben: ik heb gelijk”, grapte Kleijn. Kleijn is een halfbroer van tv-presentator Jaap Jongbloed die ontzettend meeleefde met Tom. Kleijn kreeg de beker overhandigd van dichter Martin Rombouts, die afgelopen winterseizoen werd uitgeroepen tot ‘De Slimste Mens’.

De televisieverslaggever werkte voor Twee Vandaag, Brandpunt, Nova en Nieuwsuur en trok door Irak, Afghanistan en Syrië en  woonde als correspondent in New York. Voor zijn reportage Hunting for Taliban kreeg hij in 2006 een Emmy.