Willem-Alexander en Máxima: gebied rond Griekse vakantievilla  kent serieuze corona veiligheidsrisico’s

0

Het afgelopen half jaar zal er een zijn voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima om snel te vergeten. Dankzij het coronavirus werd Koningsdag Woningsdag, staatsbezoeken werden afgelast en de koninklijke agenda kwam geheel in het teken van het coronavirus te staan. En zelfs nu de koning vakantie viert in hun villa in Kranidi op de Griekse Peloponnesos achtervolgt het virus zijn gezin. Op het kaartje van Buitenlandse Zaken kleurt het gebied fel geel wat betekent dat serieuze veiligheidsrisico’s zijn.

Net als vorig jaar vertrok het koninklijk gezin direct na de zomerse fotosessie op Huis ten Bosch naar Schiphol waar het nieuwe regeringsvliegtuig, de PH-GOV, klaar stond om om 14.51 op te stijgen. Om 18.30 Griekse tijd landde het op de luchthaven Athene, vernoemd naar Griekse staatsman Eleftherios Venizelo. Van daar ging het per helikopter naar Porto Heli bij Kranidi.


Die vakantie begon voor het gezin dit jaar al een dag eerder, want reizigers naar Griekenland zijn verplicht 24 uur voor aankomst een Passenger Located Form (PLF) in te vullen waarop gedetailleerde informatie over de duur van het verblijf en het verblijfadres in Griekenland dienen te worden ingevuld, want ook op de Peloponnesos is het virus nog lang niet onder controle. Het kan zelfs zijn dat het gezin de vakantie voortijdig moet afbreken bij een uitbraak van het virus rond Kranidi of als ons land, bij een tweede golf, in een nieuwe lockdown zou belanden.

In hun in 2015 gekochte villa zal het voor koning en koningin vooral een tijd om te ontspannen worden. Al te veel uitstapjes zullen er niet zijn nu het coronavirus nog niet bedwongen is. Aan ontspannen zijn koning en koningin waarschijnlijk ook wel toe, want net als voor alle Nederlanders stond ook het leven van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en drie prinsessen door het coronavirus van het ene op het andere moment op zijn kop.

Als de eerste besmetting met het coronavirus op 27 februari wordt vastgesteld bij een inwoner van Loon op Zand staan koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de vooravond van hun staatsbezoek aan Indonesië. Op de dag dat zij vertrekken, maandag 9 maart, spreekt premier Rutte voor de eerste keer de natie toe. Hoe doet een oproep aan alle Nederlanders om per direct elkaar niet meer de hand te schudden en afstand te bewaren. Bij de landing van het koninklijk paar een dag later in hoofdstad Djakarta blijkt de angst voor het coronavirus te zijn meegereisd. Handen schudden is er niet meer bij. Twee dagen later, op de laatste van het bezoek zegt Máxima op Sumatra: dat het ‘raar’ is nu niet in Nederland te zijn. “Onze kinderen en vrienden zijn daar. Iedereen wordt zenuwachtig. We hebben tijdens dit bezoek geen handen gegeven en proberen zo vaak mogelijk handen te wassen en niet aan onze gezichten te komen.’’ Koning Willem-Alexander zegt met vooruitziende blik: “We weten dat artsen en verplegers hard bezig zijn om zich voor te bereiden. Zij zullen de komende weken en maanden de voorste linie vormen tegen dit verschrikkelijke virus. We steken hen graag een hart onder de riem.’’

Het is vooral relaxen aan het zwembad in Kranidi

Bij terugkeer in ons land gaat de agenda van koning Willem-Alexander en koningin Máxima drastisch op de schop en draait vanaf dat moment bijna geheel om de virusuitbraak. Koning en koningin beeldbellen bijna iedere middag zorginstellingen, getroffen ondernemers en andere die getroffen zijn door corona. Soms is het een leerling van een basisschool de andere keer een vertegenwoordiger van een bedrijf in coronabeschermingsmiddelen.

Koning Willem-Alexander wordt zelfs door premier Rutte ingezet als ‘coronadiplomaat’. Rutte vraagt de koning te bellen met een Duitse producent van beademingsapparatuur, de koning kende het familiebedrijf van een bezoek vijf jaren geleden, om die over te halen die noodzakelijke apparatuur ook aan ons land te leveren.

Zelfs de jaarlijkse zomerfotosessie op 17 juli, op Huis ten Bosch werd door het nog altijd rondwarende coronavirus anders dan anders. Fotografen, verslaggevers, cameramensen en geluidsmensen stonden in afgezette ‘hokjes’ en natuurlijk op anderhalve meter van elkaar. Na de fotosessie moesten fotografen en cameraploegen het terrein verlaten en mochten verslaggevers, staand op een rijtje met anderhalve meter afstand tussen elkaar staan, hun ene, vooraf ingediende vraag stellen. Vragen die overigens opvallend open werden beantwoord door koning en koningin . Zelfs bij privévragen gaf het koningspaar buitengewoon ontspannen en openhartig antwoord.

Zo bleek dat prinsessen Amalia (16), Alexia (15) en Ariane (13) hun ouders goed in de gaten en ook gevolgd worden bij hun activiteiten op sociale media, maar dat dat niet betekende dat er nooit wat mis gaat of naar buiten komt zoals vorige maand TikTok-filmjes viraal gingen waarop de 15-jarige prinses Alexia dansend met vriendinnen te zien was op een song die het gewraakte n-woord bevatte en dus in de huidige tijd gevoelig ligt. Of zoals Koningin Máxima zei tijdens het zomerse persmoment afgelopen vrijdag: “Ze moeten de dingen ook zelf leren. Je kan als ouders twintig keer zeggen wat gedaan moet worden, maar dan zijn de vriendinnen allemaal met elkaar en dan gaat het toch wel mis. () “Dan zijn ze echt heel boos of teleurgesteld en dan zeg ik: ja, dit heb je ook wel geleerd. Dat is het goede van opgroeien, je mag fouten maken, als je er maar van leert.”