UNIEKE FOTO’S! – BINNENKIJKEN in de PH-KBX, het bijna verkochte vliegtuig van KONING WILLEM-ALEXANDER en MAXIMA dat te koop werd gezet voor een prikkie

0
BINNENKIJKEN in het Koninklijke vliegtuig, de PH-KBX, want die is nu bijna verkocht! De Fokker 70, met 24 stoelen, waar Koning Willem-Alexander en Maxima nu nog de wereld rondvliegen zou slechts enkele miljoenen opbrengen.

Het twintig jaar oude regeringsvliegtuig is bijna verkocht, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag aan de Tweede Kamer. De onderhandelingen over de verkoop van de Fokker 70 met registratie PH-KBX zijn in een vergevorderd stadium, aldus minister Melanie Schultz. Het publiek krijgt op een later tijdstip nog de mogelijkheid om de KBX te bezichtigen, aldus Schultz.


De Koninklijke Fokker 70 wordt verkocht door de Britse vliegtuigmakelaar Altea die het toestel aanprijst als een ’uitmuntend onderhouden vipvliegtuig voor 24 passagiers in alle luxe en comfort’. De advertentie biedt ook een uniek inkijkje. De foto’s van het interieur laten o.a. een gedekte, koninklijke, tafel zien waarbij het lijkt of Willem-Alexander en Maxima op het punt van dineren op 10.000 meter hoogte staan.

De PH-KBX, de afkorting KBX staat voor Koningin Beatrix, is volgens de verkoper in mei 2017.De KLM heeft namelijk per 1 juni 2017 het onderhoudscontract ontbonden omdat alle KLM Fokkers tegen die tijd vervangen zijn door Embraers.


Luchtvaartfanaten hopen nog altijd dat de KBX in ons land blijft. Nadat bekend was geworden dat de Fokker 70 vervangen zou worden begonnen vliegtuigspotters een actie begonnen op Facebook. Ook Aviodrome in Lelystad zou het toestel wel aan de collectie willen toevoegen, maar tot nu ontbreekt het geld.

Een handelaar in zakenjets, Martin Duijvestijn van AirMartin, zegt in De Telegraaf dat het is vreemd dat de Fokker te koop is gezet op internationale websites, “terwijl er nog niet eens een officieel bericht is uitgeschreven door het kabinet. Ik schat dat de KBX hooguit een miljoen waard is of wat de gek ervoor geeft. Met het extraatje dat de koninklijke familie erin heeft gevlogen, misschien 5 miljoen voor een rijke verzamelaar. Ook omdat er relatief weinig vlieguren zijn gemaakt. Vergelijk het met een gebruikte stadsauto van je oude vertrouwde buurvrouw.”

Volgens het kabinet is er nog niet beslist welk type vliegtuig de opvolger van de Fokker 70 wordt. Na een juni zou er, als er nog geen nieuw toestel is, gebruik gemaakt worden van ingehuurde toestellen of lijnvluchten voor het vervoer van de Koning en Koningin en de bewindslieden, die ook gebruik maken van het regeringstoestel. Wel heeft het kabinet al besloten dat een nieuw vliegtuig tussen de 50 en 90 miljoen euro mag.

Volgens aanhoudende geruchten zou er gekozen worden voor een Boeing 737 Businessjet als vervanger van de KBX. Koning Willem-Alexander gaat ook vlieglessen nemen voor dit type toestel. Hij zit nu regelmatig achter de stuurknuppel van de KBX. Een ding is wel zeker: het nieuwe toestel moet minstens 10.000 km aan één stuk kunnen vliegen. De Fokker 70 haalt nog geen 3000 km zonder bij te tanken.

Het nieuwe regeringsvliegtuig moet volgens een 34 pagina’s tellend document van het het ministerie van Infrastructuur een tal van eisen voldoen. In de voorzijde van het toestel komt een groot vipdeel met eigen toilet, royale badkamer -tijdens een vlucht moet twee keer tien minuten kunnen worden gedoucht bij een watertemperatuur van maximaal 40 graden- en luxe draaibare stoelen. Ook moeten er er zestien televisies komen, waaronder een 42 inch-ledscherm in de vipruimte en in de keuken een Nespresso-apparaat.Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderhandelt minister Schultz nog met een partij over de aanschaf van een nieuw regeringstoestel. Later dit voorjaar informeert ze de Kamer over het onderhandelingsresultaat.

FOTO’S EN VIDEO – BINNENKIJKEN in het superluxe NIEUWE VLIEGTUIG van KONING WILLEM-ALEXANDER en MAXIMA