Vermeende Vlaamse dochter van Spaanse koning Juan Carlos: ‘Zijn val doet me veel pijn’

0

Dat de Spaanse koning Juan Carlos in ballingschap is gegaan gaan na een omkoopschandaal, doet de Vlaamse Ingrid Sartiau naar eigen zeggen “veel pijn”. De vrouw, die beweert de dochter van Juan Carlos te zijn en al jaren een juridische strijd om erkenning voert, vindt de straf voor de ex-koning te hard. “Hij heeft ook veel goede dingen gedaan.”

Juan Carlos verliet Spanje vorige week maandag, om zijn zoon en opvolger Felipe niet langer voor de voeten te lopen en hem de schande te besparen om zijn eigen vader het land uit te moeten zetten. De positie van de voormalige Spaanse koning was onhoudbaar geworden, nadat hij beschuldigd werd van corruptie. Duidelijk is dat hij inmiddels, in alle luxe, is ondergedoken in de Verenigde Arabisch Emiraten. Hij zou dezer dagen in Portugal, de Dominicaanse Republiek of Abu Dhabi verblijven, al bestaat daar geen duidelijkheid over.


Een niet verdiend, pijnlijk, einde vindt Ingrid Sartiau. De Vlaamse zegt in 2012 van haar moeder te horen te hebben gekregen dat ze de dochter van Juan Carlos is, ook al ontkent de koning dat tot nu toe. Sindsdien voert ze een verbeten strijd om erkenning en eist een dna-test van haar ‘vader’.

Zijn gedwongen vertrek uit Spanje doet haar “heel veel pijn”, vertelt ze in de Vlaamse Story. “Ballingschap betekent dat je nooit meer terug in je land komt. Dat is enorm. Hij heeft ook heel veel goede dingen gedaan.” Nadat hij in 1975 – na veertig jaar fascistische dictatuur onder Franco – de troon besteeg, vormde Juan Carlos Spanje om tot een democratie. “Wat hij gedaan heeft kan niet, en er moet zeker en vast een boete zijn, maar ballingschap vind ik heel zwaar”, aldus Sartiau.