Vlaamse beweert dochter van Spaanse ex-koning Juan Carlos te zijn en eist DNA-staal bij rechter

0

Voor de vroegere Spaanse koning Juan Carlos is de overwinning die Delphine Boël, die Belgisch koning Albert II dwong dwong haar te erkennen als ziin dochter, geen goed nieuws. Het geeft de vrouw die al jaren beweert verwekt te zijn door Juan Carlos, Ingrid Sartiau, nieuwe moed om ook haar gelijk te halen. Ik hoop dat ik op een dag mag meemaken wat Delphine nu meemaakt. Ze geeft me DE moed om door te gaan met mijn.”

Ingrid Sartiau (54) beweert al jaren dat ze het buitenechtelijke kind is van de vroegere Spaanse koning Juan Carlos. Ook zij stapte naar de rechter, maar het was uiteindelijk het Spaanse Hooggerechtshof die in 2015 haar eis tot een vaderschapsonderzoek afwees bij gebrek aan bewijzen. Maar nu Delphine Boël haar strijd gewonnen heeft wil de Vlaamse haar strijd om erkenning nieuw leven inblazen.


Ingrid Sartiau

“Goed gedaan. Nu is het aan Spanje!!!.” was het eerste dat Ingrid Sartiau (54) op sociale media plaatste toen ze hoorde dat koning Albert niet langer ontkende dat hij de biologische vader is van Delphine Boël. “Mijn advocaat kan met dit precedent aan de slag”, meende ze hoopvol.


Haar strijd om erkenning als het kind van Juan Carlos begon in 2012 toen zij in Spanje naar de rechter stapte om Juan Carlos te dwingen een DNA-staal af te leveren. Drie Jaar later oordeelde deed het Spaanse Hooggerechtshof haar eis af als onzin.

De verkoopster en hobbykunstenares blijft echter beweren dat de Spaanse koning Juan Carlos, toen nog prins, een relatie begon met haar moeder Liliane die in de jaren vijftig en zestig werkte als gouvernante bij de adellijke familie De Mérode. Volgens Sartiau zou haar moeder prins Juan Carlos in 1956 in Frankrijk hebben ontmoet. Tien jaar later zouden ze elkaar in Luxemburg opnieuw hebben getroffen, waarna negen maanden later Sartiau werd geboren.

Delphine Boël haalde haar gelijk bij de rechter (Foto: Luc Van Braekel/WKM)

Nu Delphine Boël door Albert II erkend is slijpt Sartieu ook opnieuw de messen. Ook al omdat ze meent nieuw bewijs te hebben. “Daar heb ik via getuigen extra details over, maar die houd ik voor de nieuwe gerechtelijke procedure.”

In haar strijd om erkenning zegt ze inmiddels alles kwijt te zijn geraakt. “Mijn werk, mijn huis, mijn relatie. Ik viel in een diepe depressie. Want dat je de dochter bent van een koning kun je als gewoon meisje bijna niet vatten. Zeker niet als vele anderen je als een fantast omschrijven zodra je jouw verhaal doet.”Net als Boël altijd heeft Sartieu altijd gezegd gaat het ook deze vrouw ook niet om een koninklijke titel of om geld. “Het gaat mij om de waarheid. En om de naam Borbon y Borbon. Die naam wil ik dragen, naast Sartiau natuurlijk, want ik zal de familienaam van mijn moeder nooit laten vallen.”

Haar moeder stierf eind 2018. “Wat ze meer dan 45 jaar lang verzweeg om de liefde van haar leven – Juan Carlos – te beschermen, heeft ze op haar sterfbed meerdere herhaald. Mama zei me dat ik de moed niet mocht laten vallen. Dat ik voor de erkenning moest blijven strijden en overtuigd blijven van mijn gelijk.” Een daarbij klampt ze zich vast aan de zaal Boël/Albert II. “In het begin geloofden de mensen Delphine ook niet. Ik hoop dat ik op een dag hetzelfde gevoel mag ervaren als zij nu. Dat ik mijn gelijk krijg. Voor mezelf en mijn kinderen.”