Tahmina Akefi, de vrouw met wie Peter R. de Vries wilde trouwen: ‘Hij is afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald’

0

(Beeld: WNL)

De aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden, zegt de vrouw met wie de misdaadverslaggever komende zomer in het huwelijk zou treden Tahmina Akefi. ‘Hij is afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald’


“Daar ben ik van overtuigd”, zegt ze in de zondagavond uitgezonden WNL-documentaire De partner van Peter R. de Vries (Vertrouwelijk!). “De man die hem een paar keer heeft achtervolgd, onder andere op 28 juni, dat is zo opvallend geweest, dat het bij de politie is gemeld. Maar daar is niets mee gedaan, helemaal niks.”

In de documentaire, gemaakt door misdaadjournalist Simon Vuyk,  stapte de 39-jarige Akefi voor het eerst uit de anonimiteit. Zes jaar lang had zij een relatie met de bekende misdaadverslaggever nadat zij elkaar leerden in 2015 kennen, tijdens een live-uitzending van Pauw waar zij allebei te gast waren.


Een van de redenen dat zij nu uit de schaduw stapt is omdat zij tijdens de inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen de aanslagplegers van Peter R. de Vries gebruik wil maken van haar spreekrecht. Dat wil zij niet anoniem doen.

(Beeld: RTL/Tom Cornelissen)

In ‘Vertrouwelijk’ vertelt de grote liefde van de misdaadverslaggever ver het feit dat Peter R. de Vries al een paar keer achtervolgd werd, kwam pas na de aanslag boven water. “Toen pas hebben ze beelden van die 28ste opgevraagd en bekeken. En toen ontdekten ze dat degene die hem achtervolgd had ook bij de aanslag aanwezig was. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat er een melding binnenkomt dat Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van de kroongetuige, is achtervolgd, en dat daar helemaal niks mee wordt gedaan”, zegt ze in de documentaire. “Dan hadden alle alarmbellen af moeten gaan.”

Ook op 26 juni 2021 was Kamil E. vermoedelijk in hun buurt toen zij hun namen graveren in twee armbandjes die ze in Wenen hebben gekocht met de letters MGL, Mijn Grote Liefde. Op dat moment weten ze niet dat de telefoon van E. ook contact heeft gemaakt met een zendmast in hun buurt. “Hij was hier in de buurt. Met wat voor redenen weten we niet, maar hij was er wel. Toen ik dat hoorde, ik kan het niet eens beschrijven. Wij waren bezig met de toekomst, terwijl het plan om hem af te maken, dat lag klaar.”

Peter R. de Vries stierf op 15 juli 2021. Sinds zijn dood is er veel discussie rondom zijn beveiliging en of hij die gewild zou hebben of niet. “Ik vind het pijnlijk om steeds te horen dat hij geen beveiliging wilde”, zegt vriendin Akefi daarover. “Hij wilde geen persoonsbeveiliging. Ik vroeg hem of ze dan niet de routes konden beveiligen, naar mijn huis of de studio. Toen zei hij letterlijk: ‘Dat doen ze niet. Het is alles of niets’. Alles is dat je de sleutel van je vrijheid afgeeft aan de overheid, met steeds tien spierballen om je heen. De andere optie is: je bekijkt het maar”, legt ze uit. “Ze wisten dus hoe groot het gevaar was. En dan vraag ik me af: waarom hebben ze hem niet gedwongen om beveiliging te nemen? Waarom was dat niet vanaf het eerste moment een keiharde voorwaarde?”Akefi: “Ze wilden niet dat hij de kroongetuige bijstond, en de echte reden is dat ze geen pottenkijker wilden. Niet om zijn veiligheid. Want dan zouden nog meer misstanden van dat falende systeem naar buiten komen. Hij is afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald. Datzelfde systeem dat voor hem de reden was om de kroongetuige bij te staan.”

Een aantal weken voor de aanslag ging De Vries langs bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voor een gesprek. “Hij mocht zijn auto niet eens in de parkeergarage zetten en moest 500 meter lopen. Dus je nodigt iemand uit omdat zijn leven op het spel staat, maar een plekje reserveren, dat kon niet. Peter was woedend. ‘Dit is hoe ze met mijn veiligheid omgaan!’, zei hij.”

LEES OOK: Dit is TAHMINA AKEFI (39), de vrouw met wie PETER R. DE VRIES dit jaar zou trouwen (‘Hij legde mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ‘Zou je met mij willen trouwen?’)