Dit is TAHMINA AKEFI (39), de vrouw met wie PETER R. DE VRIES dit jaar zou trouwen (‘Hij legde mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ‘Zou je met mij willen trouwen?’)

0

(Beeld Tahmina: Alex P. Kok)

Dit is de Afghaanse Tahmina Akefi (39), de vrouw die vanavond op tv vertelt dat zij en Peter R.de Vries dit jaar zouden gaan trouwen. In de documentaire Vertrouwelijk!, treedt zij uit de schaduw van de anonimiteit. Ze vertelt over hun liefde en over de huwelijksaanzoek van de op 15 juli na een moordaanslag negen dagen overleden misdaadverslaggever.  “Ik ging na mijn werk naar hem toe. Hij ging niet naast me zitten, maar tegenover me op de grond. Niet op één been. Toen pakte hij mijn handen en hij keek me aan. Een heel mooie zachte blik in zijn ogen. Hij legde mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ‘Zou je met mij willen trouwen?’ Ik heb hem eerst een beetje geplaagd. ‘Laat me denken’. Maar uiteindelijk zei ik ja.’’


Tahmina Akefi, in 1983 geboren in de Afghaanse hoofdstad Kabul, is een Nederlandse journaliste, schrijfster en publiciste van Afghaanse afkomst, die werkte voor het NOS Journaal, Goedemorgen Nederland en De Ochtend. Daarnaast was Akefi een tijd verbonden aan het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en BBC Persian.

In 2007 ging ze samen met voormalige presentator Gijs Wanders naar Uruzgan waar ze een bijzondere reportage maakten over de Nederlandse militair Timo Smeehuijzen en negen Afghaanse kinderen die bij een zelfmoordaanslag om het leven kwamen. Akefi kreeg bekendheid door haar optredens over vluchtelingen in het dagelijkse praatprogramma Pauw. Ze schreef ook opiniestukken voor NRC Handelsblad.


Over dat werk zegt ze: “Ik ben zelf ook werkzaam in de media. Ik heb een lange weg afgelegd om te komen waar ik ben. Dat heb ik alleen gedaan. Ik wilde niet dat mensen zouden zeggen: dat heeft Peter voor haar geregeld.

(Beeld: WNL)

Tahmina werkte mee aan de documentaire, gemaakt door Simon Vuyk, om hun liefde te eren valt dit weekend in het AD te lezen, die de docu al mocht zien. Over hun liefde vertelt zij: “De liefde van Peter en mij. Zes prachtige en intense jaren laten zich misschien het beste beschrijven aan de hand van de vele brieven die hij me schreef.’’ () “We waren samen van plan om op een waardige, mooie manier uit de anonimiteit te treden. We zouden dit jaar gaan trouwen. Die plannen zijn ons ontnomen. Nu ben ik in een andere werkelijkheid beland. Die nieuwe werkelijkheid vereist nieuwe beslissingen. Dat past vooral bij Peter. Hij was van het zelf bepalen, op welke manier en wanneer. En als het dan naar buiten kwam, dan moest het staan als een huis.’’

“Een andere reden om aan de documentaire mee te werken is dat onze relatie veel te mooi, uniek en bijzonder was. Als je een relatie hebt, waarbij sprake is van leeftijdsverschil, dan zijn er heel veel vooroordelen. Liefde, daar denken mensen niet zo snel aan.”

Ze leerde elkaar kennen in een visagieruimte bij de opname van een talkshow. “Ik werd opgemaakt toen Peter binnen kwam. Hij keek me via de spiegel aan en glimlachte. Als ik het vertel voel ik het weer. Kippenvel. We hebben dat moment echt heel vaak teruggehaald. En hij zei: ‘Kon ik dat maar opnieuw beleven’. Hij noemde het een blikseminslag.’’Vier dagen later spraken ze af. Een intense liefde ontwikkelde zich. In 2017 gingen de twee kort uit elkaar toen zij, begin dertig, haar kinderwens bekendmaakte. “We hebben geprobeerd afstand te nemen van elkaar. Elkaar los te laten. Dat was niet echt succesvol. Peter zei: ‘Ik voel me geamputeerd zonder jou. Alsof je een deel van jezelf mist. Nu weet ik écht hoe dat voelt.’’

Ze vertelt in de documentaire ook over zijn huwelijksaanzoek. “Ik ging na mijn werk naar hem toe. Hij ging niet naast me zitten, maar tegenover me op de grond. Niet op één been. Toen pakte hij mijn handen en hij keek me aan. Een heel mooie zachte blik in zijn ogen. Hij legde mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ‘Zou je met mij willen trouwen?’ Ik heb hem eerst een beetje geplaagd. ‘Laat me denken’. Maar uiteindelijk zei ik ja.’’

Ook zouden ze gaan samenwonen. Op 6 juli 2021 hadden ze een bezichtiging. De misdaadjournalist was die avond te gast in een uitzending van RTL Boulevard, terwijl zij al op weg was. Onderweg belde Royce, de zoon van Peter., haar.  Hij had net gehoord dat zijn vader was neergeschoten. “Ik dacht eerst: dat kan niet, dat moet een zieke grap zijn. Ik ging langs de weg staan en toen heb ik Peter gebeld. Hij nam niet op. Toen wist ik dat het niet goed zat. Ik was op een paar kilometer afstand van het huis dat we zouden bekijken. Een nachtmerrie.’’

Peter was aan het veranderen, vertelt ze ook. Hij vroeg aan haar wat ze ervan zou vinden als hij beveiligd zou worden. Dan: “De aanslag had voorkomen kunnen worden. Daar ben ik van overtuigd. De man die hem een paar keer heeft achtervolgd, onder andere op 28 juni, dat is zo opvallend geweest, dat dat bij de politie is gemeld. Maar daar is niks meegedaan, helemaal niks. Die melding is pas na de aanslag boven water gekomen. Toen pas hebben ze beelden van die 28ste opgevraagd en bekeken. En toen ontdekten ze dat degene die hem achtervolgd had ook bij de aanslag aanwezig was.”

,”Ik kan er met mijn verstand niet bij dat er een melding binnenkomt dat Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van de kroongetuige, is achtervolgd, en dat daar helemaal niks mee wordt gedaan. Dan hadden alle alarmbellen af moeten gaan.”

“Waarom hebben ze de beelden niet bekeken? Waarom hebben ze die de man niet opgespoord. Waarom hebben ze de route niet beveiligd? Peter is gewoon afgeslacht omdat het systeem opnieuw heeft gefaald. Datzelfde systeem dat voor hem de reden was, in eerste plaats al, om de kroongetuige bij te staan.”

(Beeld: RTL/Tom Cornelissen)

Ze herinnert zich het moment vlak voor haar speech op de uitvaart nog goed vertelt ze. “Vlak voor ik zou spreken, dacht ik ineens: ‘O, hij ligt in die kist. Dat greep me zo naar de keel. Toen dacht ik ook: misschien lúkt het me niet eens om te spreken. Ook toen was het alsof hij tegen me zei: ‘Je gaat dit doen. Je gaat daar voor mij staan’.’’

“Sinds de zwarte dinsdag is er veel over Peter gezegd en geschreven. Dat hij een held was, een dappere strijder tegen onrechtvaardigheid, loyaal, hart op de juiste plek, en dat klopt allemaal. Maar Peter was nog veel meer dan dat. Peter was een en al liefde. Hij was een en al liefde.’’

LEES OOK: Dit is TAHMINA AKEFI (39), de vrouw met wie PETER R. DE VRIES dit jaar zou trouwen (‘Hij legde mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ‘Zou je met mij willen trouwen?’)

ZIE OOK: BINNENKIJKEN –‘Portiekflat’ PETER R. DE VRIES snel verkocht