Neef eist 351 miljoen euro van prins Albert: ‘Ik ben de échte prins van Monaco’

0

Graaf Louis de Causans (47), een neef van prins Albert  van Monaco, is naar de rechter gestapt om 351 miljoen euro aan schadevergoeding te eisen van de Franse staat, omdat die zijn familie zou misleid hebben om uiteindelijk de troon van Monaco te kunnen stelen.

De zaak gaat terug tot iets meer dan een eeuw geleden toen prins Louis II van Monaco geen officiële erfgenaam had. Het maakte dat neef Wilhelm, een Duitse edelman als eerste in de lijn van troonopvolging kwam te staan. Voor Frankrijk was alleen al het idee dat een Duitser de troon zou bezetten onaanvaardbaar. De fransen dreigden het vorstendom te annexeren. waarop de de familietak van graaf Louis de Causans van de koninklijke stamboom werd geschrapt ten faveure van de Grimaldis.


“Normaal gesproken blijven we in mijn omgeving discreet en houden we er niet van om dit soort dingen op te zwepen. Maar de waarheid moet naar boven komen. Het is een kwestie van eer”, zegt de neef van Albert nu in de Franse media. “In werkelijkheid kon mijn neef prins Albert door een ‘goocheltruc’ de troon bestijgen, Frankrijk had een oplossing gevonden om Monaco in handen te krijgen. Waarna ze de zaken regelden zoals zij dat wilden. Vandaag wil ik dat dit onrecht dat Frankrijk mijn familie heeft aangedaan, wordt rechtgezet.”

Het is niet de eerste keer dat de neef van Albert naar de rechter stapt. Een eerdere rechtszaak in 2019 verloor graaf Louis omdat hij zijn afkomst niet juridische hard kon maken. Maar zijn nieuwe advocaat Jean-Marc Descoubes zegt dat hij inmiddels een verplichte schriftelijke reactie van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgedwongen.


“Monaco en Frankrijk wilden altijd dat dit onderwerp een taboe bleef. Dat is niet langer het geval”, zegt de raadsmant. Als er binnen twee maanden geen officiële reactie van de Franse regering komt gaat de zaak opnieuw naar de rechtbank van Parijs.