JAN TERLOUW: ‘Beste twijfelaars, laat u alstublieft vaccineren! Nee, niets is 100% zeker, maarvertrouw op de wetenschap’

0

Voor de dood zich aandient hoopt Jan Terlouw, net 90 jaar geworden, op zijn landgoed nog een paar gelukkige jaren te mogen beleven met liefde Annette. En dat gunt hij anderen ook. Zo twitterde Jan Terlouw recent: Oproep. Beste twijfelaars, laat u alstublieft #vaccineren! Nee, niets is 100% zeker, maar…vertrouw op de #wetenschap , zoals die al eeuwen heeft bijgedragen aan de gezondheid van u, mij en straks onze volgende generaties.

Jan Terlouw vult zijn dagen in Twello niet alleen, zo vertelde hij in het regionaal dagblad De Stentor, met boeren. “Waar ik wel dankbaar voor ben, is dat ik nog zo veel kan. Het werk trekt weer aan, ik houd mij bezig met van alles. Een podcast over het klimaat, juryvoorzitter van de Gelderse landschapsprijs en ik heb allerlei afspraken staan de komende tijd. Fantastisch dat ik dat allemaal kan doen en dat het mij geen moeite kost drie kwartier uit mijn hoofd een verhaal te houden, terwijl ik stokoud ben.’’


Waar Jan Terlouw dit jaar wel mee besloot te stoppen was met het schrijven van kinderboeken. Terlouw schreef in totaal twintig jeugdboeken, waaronder klassiekers als Koning van Katoren, Oorlogswinter, Briefgeheim en Gevangenis met een open deur. Zijn laatste jeugdboek, Het hebzuchtgas, verscheen vijf jaar geleden, maar er komt geen nieuw kinderboek meer.

In de literaire podcast De Grote Vriendelijke Podcast, waar hij te gast was vanwege de vijftigste verjaardag van zijn beroemde kinderboek Koning van Katoren, dat in 1971 verscheen, kondigde hij zijn afscheid als schrijver van jeugdboeken aan. “Het zal mij verbazen als er nog een kinderboek in mijn pen zit. Ik schrijf nog op dagelijkse basis, maar dat zijn beschouwingen en artikelen. Maar ik ken de kinderen van nu niet meer, ik heb er geen verstand meer van. Ik sta met mijn leeftijd te ver van de huidige kinderen af.”


Hoewel Terlouw zelf begin 2020 net voor de coronatijd voor het eerst van zijn lange leven, met een zware, niet coronagerelateerde, longontsteking in het ziekenhuis belandde is hij niet bang voor de dood. Hij kijkt voldaan terug op zijn leven vertelde hij in een interview met de plaatselijke regionale omroep. ‘Ik ben een oude man. Ik weet dat mijn toekomst nog klein is, je wordt dus altijd geconfronteerd met de dood. Maar ik denk dat het wel noodzakelijk is dat er een eind aan dingen komt. Een mens wil niet dood en ik ook niet. Ik heb een enorme levenswil. Maar ik heb inmiddels lang genoeg geleefd om er vrede mee te hebben,’ zie hij kijkend in camera van omroep Gelderland.

Maar voor de dood zich aandient hoopt Jan Terlouw op zijn landgoed nog een paar gelukkige jaren te mogen beleven met Annette. En dat gunt hij anderen ook. Zo twitterde Jan Terlouw recent: Oproep. Beste twijfelaars, laat u alstublieft #vaccineren! Nee, niets is 100% zeker, maar…vertrouw op de #wetenschap , zoals die al eeuwen heeft bijgedragen aan de gezondheid van u, mij en straks onze volgende generaties.