Frank Masmeijer ontmaskerd zichzelf als cocaïnesmokkelaar

0

De van betrokkenheid bij een grote cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven verdachte Frank Masmeijer wilde heel graag terug op tv. Die droom gaat in vervulling nu SBS twee dagen voor de uitspraak op 13 september in zijn proces een tweeluik over Frank Masmeijer uitzendt. Maar Masmeijer zal zijn comeback op de buis waarschijnlijk anders voorgesteld hebben, want volgens de maker van het tweeluik, onderzoeksjournalist Thijs Zeeman, ontmaskerd Masmeijer zichzelf in de documentaire en is hij wel degelijk betrokken bij het binnenhalen van meer dan 467 kilo cocaïne! “In mijn ogen heeft Frank chocola om zijn mond, maar zegt hij dat hij geen chocoladekoekjes heeft gegeten,” zegt Zeeman.

Onderzoeksjournalist Thijs Zeeman volgde met zijn cameraman de voormalige tv-coryfee een jaar lang en zocht in het afgelopen jaar uit wat de rol van Masmeijer was in de drugszaak. Dat resulteert op 11 en 12 september, aan de vooravond van de uitspraak op 13 september in zijn rechtszaak over zjn betrokkenheid bij cocaïnesmokkel in een tweeluik over Frank Masmeijer bij SBS.


Maar de vraag is of Masmeijer wel zo blij zal zijn met het tweeluik dat Zeeman maakte, want de onderzoeksjournalist lijkt er van overtuigd dat Masmeijer wel degelijk een rol heeft gespeeld bij het binnenhalen van de 467 kilo cocaïne uit de Antwerpse haven. Een zaak waarin zeven celstraf en een boete van 24.000 euro door de Belgische rechter tegen Masmeijer is geëist.

Onderzoeksjournalist Thijs Zeeman: “De eis van zeven jaar komt echt niet uit de lucht vallen. In mijn ogen heeft Frank chocola om zijn mond, maar zegt hij dat hij geen chocoladekoekjes heeft gegeten. Maar het is aan de rechter, die op 13 september uitspraak doet.”


Het tweeluik dat Zeeman maakte laat ook zien hoe de journalist Masmeijer confronteert met feiten uit het politiedossier. “Frank kon op een aantal belangrijke elementen geen antwoord geven. Waarom was hij op een bepaalde plek, had hij contact met bepaalde mensen? Waarom was hij betrokken bij een vechtpartij?, “zegt Zeeman vandaag in het AD.

De maker van het tweeluik zegt wel respect te hebben voor het feit dat de oud presentator dat hij de camera’s toeliet in zijn leven. “Hij had het niet hoeven doen. We hebben soms knallende ruzie gehad. Dan maakte hij me voor rotte vis uit. Hij is gewend dat de wereld om hem heen maakbaar is, dat hij met zijn charme een eind komt. Maar feiten liegen niet,” zegt hij tegen de krant.

Zeeman sprak niet alleen met Frank Masmeijer, maar met alle direct betrokkenen. Van zijn (ex)vrouw en dochters tot zijn schoonfamilie en specialisten. Masmeijer zelf heeft tot nu toe altijd zijn betrokkenheid bij het binnenhalen van de partij cocaïne ontkend.

In het AD zei hij afgelopen mei: “Het is ook een heel andere situatie dan geschetst wordt. Men vindt het blijkbaar leuk de boel op te blazen. Ten eerste, ik moet helemaal geen zeven jaar zitten. Daar gaat, áls ik word veroordeeld, een heel stuk vanaf. Ik heb al tien maanden in voorarrest gezeten. Veel te lang, vinden ook mijn advocaten. En allemaal puur op basis van een vermoeden hè?! En het trieste: overal lees je dat ik zou hebben bekend. Niet waar! Ik héb niet bekend. Dat ik heb bekend is fake news. Media hebben dat klakkeloos overgenomen. Ik ken een aantal mensen in dit dossier. Het enige is dat ik een paar mensen in mijn zaak bij elkaar heb gebracht.”

“Het waren kennissen die in mijn zaak kwamen. Tot een neef van mijn vrouw aan toe. Die op een bepaald moment heel raar zijn gaan doen. Uit angst zijn ze gaan wijzen. Zo is men bij mij gekomen. Ik ben nooit in de haven geweest, ik ken de hele situatie niet. Dan lees ik ergens: ‘Hij moest de drugs komen ophalen’. Wat is dat voor achterlijk gedoe. Verschrikkelijk. Heel Nederland denkt nu dat ik een drugsbaron ben. Die spullen tussen bananen moest halen? Ben je nou helemaal gek geworden!”Dat hij rond de tijd van drugsvangst in Antwerpen in elkaar werd geslagen door lieden die wel hebben bekend bij de smokkel betrokken te zijn geweest doet hij in de krant af met: “Ik kreeg een vermoeden waar die jongens mee bezig waren. Dat ging niet over een lading auto’s. Toen heb ik gezegd: daar wil ik niets mee te maken hebben. We spraken af op een bepaalde plaats waar opeens acht man om me heen stonden en begonnen te slaan. Even laten zien: ‘Zorg dat je hier niets over loslaat’. Ik brak mijn oogkas, lag een dag in het ziekenhuis. En op dat moment zou ik volgens mijn telefoongegevens in de haven zijn, staat in het dossier. Ik lag in het ziekenhuis! Allemaal leugens. Ik las ook dat ik gokverslaafd zou zijn en zelf aan de drugs was. Jongens, ik heb van mijn leven niet eens gerookt! Ik zeg ook altijd: waar rook is, is vuur. Maar ik heb nog nooit gerookt!’

Pikant is wel dat zijn advocaat afgelopen mei voor de rechtbank in Antwerpen zei dat Masmeijer zijn betrokkenheid niet langer betwist. De oud-tv-presentator was op dat moment niet zelf in de rechtszaal. “Uit schaamte”, zei zijn raadsman Vincke die pleitte voor een voorwaardelijke straf voor Masmeijer, omdat de presentator al tien maanden in voorarrest had gezeten en geen strafblad heeft. “Hij heeft al een hoge prijs betaald en dan heb ik het niet alleen over de fysieke afstraffing. Zijn droom om ooit nog naar het medialandschap terug te keren, viel in duigen en ook liep zijn huwelijk op de klippen”, zei de raadsman tegen de rechters.

Masmeijer presenteerde in de jaren 80 en 90 onder meer de Holidayshow. Toen zijn tv-carrière in het slop raakte, probeerde hij het in de Belgische horeca maar ook dat werd niet echt een succes. “Doordat hij met schulden zat, kwam hij in de drugswereld terecht,” zei zijn advocaat.

Masmeijer werd in 2014 ingeschakeld om een partij cocaïne, die was verborgen tussen bananen, op te halen in de Antwerpse haven. Masmeijer ging samen met een neef, die in de haven werkte en de weg kende, in een bestelwagen naar de haven, maar hij kreeg de pallet met bananen niet mee van de transporteur. Toen hij een tweede keer naar de haven ging en daar bleef vragen naar een specifieke partij bananen, wekte dat de argwaan van de autoriteiten. De lading cocaïne van 467 kilo werd in beslag genomen en Masmeijer werd opgepakt.

BINNENKIJKEN in het riante huis waar Frank Masmeijer van zijn bed werd gelicht voor drugsmokkel