Top D’66 verzwijgt grensoverschrijdend gedrag door prominent partijlid (partijleider KAAG heeft veel te danken aan de man)

0

(Beeld: RVD/Martijn Beekman)

De D66-partijtop houdt al een jaar lang de conclusies uit een vertrouwelijk rapport achter waarin staat dat een invloedrijk partijlid zich schuldig heeft gemaakt aan ‘grensoverschrijdende gedragingen’. De beschuldigde man heeft vergeefs getracht via een kort geding de publicatie van de Volkskrant tegen te houden. D66-leider Sigrid Kaag wil niet reageren.


De man om wie het gaat, Frans van Drimmelen, noemt de zaak een ‘pijnlijke privékwestie: Ik ga daar verder niet op in’. Hij heeft vergeefs getracht via een kort geding de publicatie van de Volkskrant tegen te houden.

In documenten in handen van de Volkskrant wordt tot in detail beschreven hoe de partijstrateeg en voormalig voorzitter van de talentencommissie in 2015 en 2016 langdurig een vrouwelijke D66-medewerker heeft ‘gestalkt, bedreigd en gechanteerd’. Daarin wordt ook bevestigd dat de politie hier destijds een officieel waarschuwingsgesprek met hem over voerde.


In het vertrouwelijke rapport dat vorig jaar in opdracht van het D66-bestuur is opgesteld door onderzoeksbureau Bing, wordt geconcludeerd dat de man zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan ‘grensoverschrijdende gedragingen’ jegens de D66-medewerkster.

Ten minste vier D66’ers eisen opheldering en roepen op tot een nieuw onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de partij. D66-leider Sigrid Kaag wil niet reageren op de bevindingen van de Volkskrant. Kaag verwijst naar het partijbestuur dat stelt dat Kaag ‘geen inzage’ heeft gehad in het vertrouwelijke rapport, maar wil niet zeggen of zij op een andere wijze op de hoogte is gesteld van de conclusie dat een partijprominent in de fout is gegaan.

Huidig partijleider Kaag heeft persoonlijk veel te danken aan Van Drimmelen. Hij heeft haar ‘min of meer gelanceerd in de partij’, toen hij rond 2016 als eerste bij het landelijk bestuur haar naam noemde voor hoge functies binnen D66, herinnert oud-bestuurslid Boelema zich in de Volkskrant. Ook toenmalig partijleider Alexander Pechtold en voorzitter van de senaatsfractie Thom de Graaf waren op de van het grensoverschrijdende gedrag van de man.

In het rapport van onderzoeksbureau Bing staat, zo schrijft de Volkskrant, ook dat er nog negentien extra meldingen zijn binnengekomen van D66’ers die zich ‘onveilig hebben gevoeld binnen de partij’. In negen gevallen ging het om seksueel grensoverschrijdend gedrag, variërend van ‘ongewenste WhatsApp-berichten, het maken van ongepaste en seksistische/denigrerende opmerkingen dan wel een arm om de schouder geslagen krijgen bij of na een informele gelegenheid van D66 tot in één casus het herhaaldelijk vragen om seksueel contact’. In alle gevallen zou de dader hier niet Van Drimmelen zijn, maar andere machtige D66’ers, die niet bij naam genoemd worden. Ondanks de ernst van de meldingen wordt geen van de klachten verder onderzocht.

LEES OOK: Meet D’66 met twee maten? Ex-minnares Anne Lok (37): ‘Alexander Pechtold (54) weigert ons zoontje Jip (1) te erkennen en financiële bijdrage te leveren aan zijn opvoeding’