ALBERT HEIJN verbreekt als eerste samenwerking met WINSTON GERSCHTANOWITZ ‘goededoelenbedrijf’ Earth Today

0

Albert Heijn wil niets meer te maken hebben met EarthToday, het goededoelenbedrijf van Kees Zegers, Winston Gerschtanowitz en anderen. De supermarktketen verbreekt de banden met goededoelenbedrijf per direct omdat het zich niet kan vonden in het bedrijfsmodel dat de oprichters miljarden zou kunnen opleveren.

‘We willen de wereld beter achterlaten en de natuur zo goed mogelijk beschermen. Daarom steunt Albert Heijn initiatieven die zich ook daarvoor inzetten. Het initiatief van EarthToday om op te komen voor het klimaat past binnen onze ambitie. Echter kunnen wij ons niet vinden in het bedrijfsmodel. Dat is de reden dat we de kleinschalige activatie met EarthToday beëindigen’, mailt een woordvoerder aan Quote.


en dat moet een forse tegenslag zijn voor Earth Today, want Eind deze maand organiseert Albert Heijn het Beter eten festival. Bezoekers betalen €12,5 en zouden ook een certificaat van Earth Today voor 10m2 beschermde aarde ontvangen. Volgens Quote leefde bij EarthToday de hoop dat dit de opmaat zou zijn naar een veel grotere samenwerking. Maar dat blijkt nu dus ijdele hoop.

Zakenblad ‘Quote’ deed bijna een jaar lang onderzoek gedaan naar EarthToday, een goededoelenorganisatie die de aarde wil beschermen. Volgens het blad kunnen de oprichters, van wie Winston Gerschtanowitz (45) er één is, hier miljarden euro’s aan overhouden. In het hart van het goede doelenproject EarthToday huist namelijk een doodgewone BV, met winstoogmerk.


Als alles volgens plan verloopt, kunnen Winston en zijn vijf compagnons over een jaar of zeven zo’n €3,6 miljard verdelen. Maar dat verhaal wordt uitdrukkelijk níet gecommuniceerd. Het kwam ook als een verrassing voor boegbeeld Jan Terlouw die van Quote hoorde hoe de vork echt in de steel zit. Terlouw: ‘Dat is weggehouden van me, de mogelijkheid dat er mensen geld mee gaan verdienen. Dat lijkt me ook niet de bedoeling. Dat vind ik zorgelijk. Zo gauw als dat het geval is, dan trek ik mijn handen ervan terug.’

LEES OOK: SCHANDALIG! Goede doelenproject EarthToday kan WINSTON GERSCHTONOWITZ honderden miljoenen opleveren