‘Rutte wilde de ZONNEKONING nog stoppen op startbaan’

0

Het raadsel waarom koning Willem-Alexander vorige week vrijdag, ondanks het dringende advies van premier Rutte aan alle Nederlanders thuis te blijven in deze coronatijden, toch besloot met het regeringsvliegtuig richting Griekenland te vertrekken wordt weer een beetje groter. Weekblad Privé meldt vandaag in een reconstructie van het reisje naar de zon van de koning dat het koninklijk vliegtuig, de PH-GOV, al taxiede op weg naar de Polderbaan om dat taxiën 55 minuten te onderbreken. In het bijna uur zou vanaf het Ministerie van Algemene zaken telefonisch zijn gepoogd om de koning af te laten zien van zijn tripje. Tevergeefs, want de koning vertrok na de stop van bijna een uur alsnog naar de zon.

Volgens weekblad prive was het tripje naar de zon er een waarvan de Koning al op Schiphol had kunnen weten dat het verkeerd zou kunnen aflopen. het weekblad schrijft vandaag dat de PH-GOV met een aan boord het koninklijk gezin afgelopen vrijdag een uur later vertrek dan gepland omdat er crisisoverleg tussen de koning en het ministerie van Algemene Zaken van Mark Rutte was over de vraag of het toestel wel zou moeten opstijgen.


Privé schrijft vandaag in haar 10 pagina’s tellende reconstructie van het reisje naar de zon van koning Willem-Alexander o.a: “Op Ruttes ministerie van Algemene Zaken, waar ook de Rijksvoorlichtingsdienst onder valt, waren namelijk alle alarmbellen afgegaan nadat luchtvaartjournalist Menno Swart om 12.19 uur tweette dat de PH-GOV werd klaargemaakt voor vertrek met als meest waarschijnlijke bestemming Griekenland. ‘Het kan bijna niet anders of de Koning en zijn gezin vliegen vanmiddag naar Athene (code geel) voor een weekje in hun luxe vakantievilla.’ Pas dan blijkt uit de koninklijke vliegagenda, die er al negen maanden ligt, dat de Koning in januari de PH-GOV al had gereserveerd voor deze dag. En dan ook blijkt pas dat de Koning gewoon gebruik maakt van zijn reservering. En dat wist niemand, inclusief Rutte, die de Koning toch bijna elke week op Huis ten Bosch spreekt.

Op het ministerie en bij de Rijksvoorlichtingsdienst is er reden voor paniek nu de Koning het luchtruim richting Griekenland kiest en dat zeker openbaar zal worden dat het koninklijk gezin, tegen alle dringende regeringsadviezen in, naar Griekenland is afgereisd. De start van de PH-GOV wordt afgebroken. IN HET BIJNA-UUR DAT HET VLIEGTUIG MET DRAAIENDE MOTOREN OP SCHIPHOL STAAT, IS ER CRISISOVERLEG TUSSEN DE KONING EN HET MINISTERIE. OPSTIJGEN OF UITSTAPPEN, IS DE VRAAG? Uitstappen, adviseert het ministerie de Koning, maar uiteindelijk besluit de Koning om 14.04 uur toch tot op te stijgen, omdat een reisje naar de zon in zijn ogen best kon en hij – zie het kader elders op deze pagina’s, met de woorden van DORINE HERMANS – ‘vindt dat hij zo veel voor Nederland doet, dat hij zich dit kan permitteren.’ Willem-Alexander zei het zelf al bij zijn toespraak op vrijdag 20 maart: ‘2020 wordt een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren.’


Dat lijkt, want vier uur nadat het regeringsvliegtuig op Griekse bodem is geland meldt de Rijksvoorlichtingsdienst om 21.03 op Twitter namens de Koning: ‘We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het Covid-19-virus eronder te krijgen, is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij. ’Een dag later vliegt het gezin in de namiddag met de KL 1575 terug naar Nederland. Om even voor negen uur ’s avonds zijn ze weer thuis op Huis ten Bosch na een vakantie die, uit en thuis, net geen 34 uur duurde.”

Drie dagen later blijkt pas dat niet het hele gezin terugkeerden, maar de prinsessen Amalia en Alexia in Griekenland achter zijn gebleven. Zij keerden pas gisterenavond terug uit de zon.

Lees ook: Konden geen tickets krijgen…. Prinsessen Amalia en Alexia nu pas terug uit Griekenland (herkend door medepassagiers)