Zo komt de rapper aan zijn fortuin: Lil’ Kleine belazert de boel met zijn ‘jaaropleiding tot succes’

0

Dure auto’s, vakanties in Dubai, mooie wijnen bij het sterrendiner… Geld moet rollen in de visie van Lil’ Kleine. Maar nu is ook duidelijk hoe de rapper aan al dat geld komt om zijn luxleventje te leiden. Hij troggelt zijn fans geld af met een dure cursus naar succes waar alleen hij beter van lijkt te worden.

De opleiding die Lil’ Kleine aanbiedt heet voluit Street University. Er zijn twee pakketten: de goedkoopste kost 500 euro, de tweede 2.000 euro. Kiesje voor het eerste pakket, dan word je wekelijks een onlinecollege van Jorik Scholten, zoals Lil’ Kleine eigenlijk heet, beloofd, gastcolleges van topondernemers, wekelijkse opdrachten voor persoonlijke groei, exclusieve toegang tot drie live-events en toegang tot de besloten groep van Jorik. Betaal je 2000 euro dan krijg je daarbovenop een persoonlijk gesprek met hem. Stephanie: ‘Ik zie mezelf al op een terrasje zitten met Lil’ Kleine.


Voor die laatste, dure optie, schreef Quote-journaliste Stephanie zich dan ook in. En zij is niet de enige. Stephanie zit onder andere in een groep met iemand van 18 die zich in de studieschulden heeft gestoken om aan dit programma deel te nemen omdat Jorik ‘de verlichaming is van “alles is mogelijk”’. Het doel van deze deelnemer: voor zijn 25e een droomhuis en een plek in Quote’s Top 100 Jonge Miljonairs.

Maar zo vraagt Stephanie zich af als ze aan de cursus van de rapper begint: is de opleiding die de 26-jarige Lil’ Kleine aanbiedt daadwerkelijk de weg naar succes? En zijn de één op één afspraken met de rapper en de gastcolleges de 2000 euro waard?


Nee dus.

Stephanie in haar verhaal voor Quote: “Hij heeft het over live-events van zo’n twee drie uur waarin je Jorik persoonlijk kunt spreken. Ik denk aan de vijf minuten spreektijd die we hadden”

De eerste stap naar succes is een persoonlijkheidstest die volgens Stephanie ‘van een dodelijke simpelheid’ is. Wat volgt is een onlinecollege met dé handvatten voor succes. Ook dat valt Stephanie een beetje tegen. ‘Als je je niet ontwikkelt vanaf dat je een baby bent, blijf je altijd een baby’, aldus Jorik over waarom hij persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk vindt.

De beloofde de één op één sessie met Jorik komt er nooit. Een groep heeft na een aantal weken een ‘persoonlijk’ gesprek met de rapper via videodienst Zoom. Het gesprek voert Lil’Kleine vanuit zijn suite in Dubai. Ze krijgen allemaal vijf minuten voor een vraag.

Als de Quote-journaliste één van de organisatoren vraagt of de opleiding eigenlijk Joriks initiatief is, blijkt dat ook niet zo te zijn. ‘Erik Hensel is de bedenker ervan’, krijgt ze te horen. De journaliste benadert Hensel en die heeft het over live-events van zo’n twee drie uur waarin je Jorik persoonlijk kunt spreken. Stephanie in het zakenblad: ‘Ik denk aan de vijf minuten spreektijd die we hadden.’Stephanie besluit met: ‘Ik laat mijn studiegenoten met een gerust hart achter, ze zijn in goede handen. Ze hebben alle negen nog een uur per persoon tegoed met hun idool: Lil’ Kleine.’