Zijn geld houdt MICHAEL SCHUMACHER in leven (24 uur per dag verzorging kost €56.000 per week)

0

Zes jaar na zijn ski-ongeval in het Franse Méribel waarbij hij een hersentrauma opliep vierde Michael Schumacher deze mand zijn 51ste verjaardag in de door zijn vrouw Corinna aangebouwde privékliniek bij hun villa in Gland aan het meer van Geneve. Voortdurende stamceltherapieën maken dat de veelvoudig wereldkampioen in de Formule 1 weer regeert op prikkels. Maar Schumacher heeft nog altijd 24 uur per dag verzorging door een team van vijftien medici verplegers nodig. Kosten 56.000 euro per week, bijna drie miljoen per jaar. En dat nu al zes jaar lang.

Was het een boodschap van hoop die Corinna Schumacher op eerste kerstdag schreef toen zij reageerde op de vraag van de fanclub van haar beroemde man om afgelopen 29 december een nieuwe Facebookpagina te mogen lanceren? Dat mocht. “Grote dingen beginnen met kleine stappen, Vele kleine steentjes kunnen een grote mozaïek vormen. Samen zijn we sterker,” antwoordde Corinna op de vraag van fanclub.


Die kleine stappen waarover Corinna rept zijn gekomen nadat haar man de afgelopen maanden in het ziekenhuis van Georges-Pompidou in Parijs drie keer, voor het laatst afgelopen oktober, een stamceltherapie zou hebben ondergaan. Het maakt allemaal dat de oud kampioen weer op prikkels reageert. De artsen van Schumacher zouden hebben gekozen voor de risicovolle en experimentele stamceltherapie aan het hart en niet zoals doorgaans gebeurd aan de hersenen. Bij Michael Schumacher zou in het laboratorium een stuk bovenbeenspier zijn omgevormd tot hartspiercellen om zijn niet-functionerende delen van het hart op die manier weer aan de praat te krijgen.


Nicola Acciarri, expert in de neurochirurgie van het Bellaria Hospital in Bologna, meent dat deze behandeling van Schumacher slechts het behoud van het functioneren van de organen tot doel heeft. “Schumacher heeft nog altijd 24 per dag verzorging nodig”, weet Acciarri. “Er kunnen complicaties optreden bij stamceltherapie. Spieren kunnen afsterven, botten kunnen verzwakken en er kan zelfs orgaanuitval voorvallen. Mensen in dezelfde situatie met minder financiële middelen – en zorgen – sterven in zo’n gevallen vrij snel. De schade bij dergelijke complicaties is onomkeerbaar.”
Geld is voor de Schumachers echter niet het probleem. Het vermogen van de Duitser werd in 2015 door WealhtEx.com, wereldleider in financiële informatie over de superrijken, geschat op zo’n 780 miljoen dollar. Een vermogen dat nog eens aangedikt is omdat zijn vrouw Corinna sinds zijn skiongeval zijn privéjet en het vakantiehuis in Noorwegen heeft verkocht.

Negen maanden na zijn ongeval liet Corinna haar man overbrengen naar de villa die ‘Schumi’ aan het Meer van Genève in Gland heeft. Daar verblijft Schumacher in de privékliniek die zijn vrouw voor 12 miljoen euro aan de villa liet aanbouwen. Daar wordt hij sinds die tijd 24 uur per dag geobserveerd door het team van 15 artsen en verplegers.
Maar al het geld van de wereld maakt niet dat de stamceltherapie ook de bij het skin-ongeval opgelopen hersenschade bij Schumacher herstelt. Of zoals Nicola Acciarri, de expert in de neurochirurgie, het stelt: “We moeten ons een totaal ander iemand voorstellen en niet meer denken aan de man die we kennen vanaf het racecircuit. Er is veel veranderd. Zijn organisch stelsel, spieren en skelet zijn erop achteruit gegaan door het hersentrauma die hij na zijn ongeval gehad heeft.”

Ook zes jaar na het skiongeval, op 2.700 meter hoogte raakte de zevenvoudige wereldkampioen Formule 1 die met zijn zoon Mick aan het skiën was een onder de sneeuw niet zichtbare steen, ging onderuit en klapte met zijn hoofd op een rotsblok, heeft hij leven van een ‘kasplantje’.

Schumacher was nog bij bewustzijn toen hij naar het ziekenhuis werd vervoerd, maar vanaf dat moment ging het mis. Hoofdletsel’ werd ‘schedelbreuk’’ en ‘schedelbreuk’ werd ‘hersentrauma’. Hij raakte in een coma waar hij pas zes maanden later uit ontwaakte. Drie maanden later verhuisde hij van het ziekenhuis in Lausanne naar zijn riante villa langs de oever van het Meer van Genève. En vanaf dat moment werd het nagenoeg stil. “Iedereen kan er zeker van zijn dat hij in de beste handen is en we doen alles wat menselijk mogelijk is om hem te helpen. Begrijp alsjeblieft dat we Michael wens volgen en dat we zo’n gevoelig onderwerp als zijn gezondheid, zoals dat altijd zo geweest is, privé houden,” zei zijn vrouw Corinna vjf jaar na het ongeluk.

De Duitse aartsbisschop Georg Ganswein doorbrak in november 2018 de stilte toen hij vertelde over zijn bezoek aan Schumacher, die volgens de geestelijke soms uit mocht. “Ik sprak eerst met zijn vrouw Corinna en haar moeder. Toen bracht de therapeut Michael in een rolstoel naar de woonkamer”, zei Ganswein tegen het Duitse Bild. “Ik groette hem en pakte zijn hand. Ze waren warm.” “Hij is wat voller geworden in zijn gezicht”, verklapte de Duitse aartsbisschop ook nog.Nog diezelfde maand publiceerde het Duitse blad Bunte een handgeschreven brief van Corinna Schumacher aan de Duitse componist Sascha Herchenbach die het nummer Born to Fight voor Michael Schumacher componeerde. Corinna, al 24 jaar getrouwd met Michael, schreef dat ze heel dankbaar was voor het geschenk en haar en de familie in deze moeilijke tijd hielp. Ze schreef ook: “We weten allemaal dat Michael een vechter is die nooit zal opgeven. Het is goed dat we zoveel lieve wensen en goedbedoelde berichten krijgen. Ze vormen een geweldige steun voor onze familie.”

Vanaf dat moment werd het weer stil tot afgelopen eerste kerstdag toen Corinna met haar, volgens de fans Michael Schumachter, boodschap van hoop kwam.