BINNENKIJKEN in het verwaarloosde Zeister kasteel van WIBI SOERJADI dat hij nu eindelijk met FORS VERLIES heeft verkocht

0
Na zes jaar is het Wibi Soerjadi dan toch gelukt zijn landgoed De Wulpenhorst met verwaarloosd huis in Zeist te verkopen. Maar of de pianist daar blij mee moet zijn… De koper betaalde net iets meer dan een miljoen euro. En dat lijkt bij lange na niet genoeg om Wibi’s hypotheek van vier miljoen euro en de in de loop der jaren opgelegde dwangsommen te betalen.

pianist Wibi Soerjadi woonde er sinds augustus 2002 en had er zijn Wibi Academy met concerten, masterclasses en zomercursussen voor pianisten. Het landgoed, dat staat op grond van het Utrechts Landschap, is al jaren een blok aan het been van Wibi. Hij zette het in 2013 al in de verkoop, maar geen koper bleek geïnteresseerd. Misschien ook niet omdat het verval toen al was ingetreden.


Wibi verhuisde korte tijd later naar het – kleinere – landgoed Peckedam aan de Goorseweg in Diepenheim. Care4You Property I – een vehikel van projectontwikkelaar Panta Rhei – betaalde de pianist volgens de akte van levering 1.055.500 euro, zo weet vastgoednieuws.nl. Op dezelfde dag werd het landgoed doorverkocht aan Care Property Invest.NL2, voor een bedrag van 3.888.091 euro. Dat bedrag omvat 2,65 miljoen euro voor het landhuis en 1.238.091 euro voor het koetshuis, waarvan een deel afhankelijk is van het onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning.

Tussentijds sloten Care4You en Stichting Het Utrechts Landschap een nieuwe erfpachtovereenkomst voor een periode van vijftig jaar met een mogelijkheid van verlenging met nog eens vijftig jaar voor een jaarlijkse canon van 40.250 euro en een afkoopsom voor de eerdere overeenkomst van 256.068 euro.


De verkoop van de Wulpenhorst zal de in al jaren in financiële nood verkerende pianovirtuoos waarschijnlijk dieper in het financiele moeras duwen. Zo zou Wibi een hypotheek op het pand hebben van vier miljoen!

Uit documenten van een deurwaarderskantoor die weekblad Privé publiceerde bleek dat Wibi uiterlijk 1 augustus 2011 al had moeten beginnen met onderhoudswerkzaamheden van onder andere zijn huis op Landgoed Wulperhorst. Dat deed of kon Soerjadi niet, waardoor hij sinds 1 augustus 2011 een dwangsom moest betalen van 1000 euro per dag, totdat hij een erkend onderhoudsbedrijf de opdracht kreeg om aan de slag te gaan. Volgens het weekblad zijn er vervolgens nog eens voor 1000 euro aan dwangsommen per dag bovenop gekomen. In de zomer van 2014 stond de teller voor Wibi al op een bedrag van 1.988.076 euro aan opeisbare dwangsommen…

Zijn advocaat Oscar Hammerstein bevestigde in augustus 2015 al dat Wibi te duur woonde. “Wibi heeft een veel te duur huis, dat op de grond van een ander staat. Dat betekent dat al zijn inkomsten op gaan aan het wonen in dat prachtige huis. In de tijd dat hij 100.000 cd’s verkocht was het geen enkel probleem, maar nu hij het moet hebben van concerten, van toegangskaartjes van het publiek, is het een stuk minder makkelijk,” zei Hammerstein die toen nog dacht dat de pianist wel uit zijn financiële problemen zou komen.

Het huis heeft een woonoppervlakte van maar liefst 2306 vierkante meter. Op de Wulpenhorst zijn veertig kamers, waarvan tien slaapkamers en twee badkamers. In het huis met vier woonlagen ook een ontvangstruimte, een fitnessruimte, een diner- en een zitkamer en een biljartkamer met bar. Bij het huis hoort ook nog een koetshuis met een woonoppervlakte van 523 vierkante meter.

De villa uit 1858 wordt de komende maanden gerenoveerd en getransformeerd tot woonzorglocatie voor ouderen met een (eventuele) zorgbehoefte. Aansluitend op de transformatie wordt het object verhuurd aan de Valuas Zorggroep. Deze gaat er hoogwaardige woon- en zorgservices leveren aan ouderen. In de villa zelf worden 25 luxe studio’s gerealiseerd. Het bestaande koetshuis wordt vervangen door nieuwbouw waar dertien woonstudio’s in komen, waarvan er een aantal geschikt is voor echtparen. Dit nieuwe gebouw wordt in historiserende stijl opgebouwd. Daarnaast wordt de tuin gedeeltelijk opnieuw ingericht.