Werkt koning Willem-Alexander wel zo hard als zijn Maxima beweert?

0

Portretfoto Koningin Máxima 50ste verjaardag. Foto gemaakt door Z.M. de Koning.

De kritiek op het feit dat haar man zichzelf vorig jaar een speedboot van ruim twee miljoen cadeau gaf deed koningin Maxima in het tv-interview met Matthijs van Nieuwkerk af met “Hoge bomen vangen veel wind”en “Het was iets dat mijn man heel graag wilde hebben. Ik gun hem dat wel, maar dat mag niet afdoen aan alle werk dat hij voor Nederland doet.” Maar werkt koning Willem-Alexander wel zo hard als zijn vrouw beweert?


“Dat mensen iets zeggen van onze positie, dat zal altijd zo zijn. We moeten ons focussen op ons werk,” vertrouwde koningin Maxima Matthijs van Nieuwkerk toe nadat hij in het interview ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Maxima naar de aanschaf van een speedboot van twee miljoen van haar man Willem-Alexander had gevraagd. Een volgens Maxima gerechtvaardigd ‘bootje’ omdat haar man zo hard werkte voor Nederland. De vraag ‘Hoe hard werkt u man dan voor zijn salaris van net geen miljoen?’ kwam jammer genoeg niet bij Matthijs van Nieuwkerk op.

Wat doen de koning zoal tijdens een typische werkweek op Paleis Huis ten Bosch? Iedere maandag, als de Koning in het land is en de Tweede Kamer niet in reces, ontvangt hij om 14.00 uur minister-president Mark Rutte voor het wekelijks overleg bij een kopje thee en een koekje. De rest van koninklijke agenda wordt gevuld met publieke optredens, lintjesknippen, werkbezoeken in binnen- en buitenland en de ontvangst van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Als een nieuwe ambassadeur aantreedt, gaat die traditiegetrouw zijn geloofsbrieven overhandigen aan de koning. Elk jaar voorziet de Koning ook ongeveer een kleine 3000 wetten, algemene maatregelen van bestuur (amvb’s) en Koninklijke Besluiten. Dat zijn er gemiddeld tien te zetten handtekeningen op een werkdag.


In 2019, het laatste normale jaar voor de coronapandemie, had koning Willem-Alexander 166 verplichtingen zo valt te lezen op de site koninklijkhuis.nl . Dat zijn dan vooral werkbezoeken die gemiddeld 1.5 tot 2 uur vergen van de werktijd van de koning. Het lijkt bepaald geen dagtaak.

Om te zeggen dat koning Willem-Alexander en koning Maxima, die samen met haar man of alleen, 112 officiële verplichtingen in 2019 op zich nam, de kantjes er af lopen gaat te ver, maar hard werken… In het jaar voor hij in 2017 met pensioen ging werkte de recent overleden prins Philip nog meer bezoeken af dan koning Willem-Alexander en koningin Maxima samen in hetzelfde jaar. Philip was toen 96 jaar!

Zijn oudste zoon prins Charles lijkt het werkgen van zijn vader te hebben overgenomen. Hij legde in 2019 maar liefst 521 bezoeken af in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Ruim drie keer zoveel als Willem-Alexander. In hetzelfde 2019, 0p 93 jarige leeftijd, ging koningin Elizabeth nog steeds 300 keer op werkbezoek. Bijna het dubbele aantal verplichtingen van de pas 54-jarige Nederlandse koning.

Bij onze zuiderburen werkt koning Filip van België ook al harder dan de volgens Maxima toch zo hard Willem-Alexander. Als de Belgische vorst in 2018 vijf jaar op de troon zit heeft hij er 1.204 officiële activiteiten opzitten. De helft daarvan zijn audiënties, de rest werkvergaderingen, ontvangsten en bezoeken. Dat zijn gemiddeld 241 officiële verplichtingen per jaar. Net niet de helft meer dan de 166 van koning Willem-Alexander.

In vergelijking met de officiële taken die prins Charles, koningin Elizabeth en prins Filip van België in een jaar op zich nemen lijkt het door koningin Maxima aangehaalde harde werken van Willem-Alexander best mee te vallen. Het kan bijna geen reden zijn geweest voor de koning om een speedboat van twee miljoen te kopen om het hoofd leeg te maken en bij te komen van al die gedane arbeid.