Waar bleef geld? Stichting Rosanna Kluivert laat zielige hondjes op Curaçao in de steek

0

Slechts nieuws voor de zielige hondjes op Curaçao? Rossana Kluivert heeft haar hondenstichtring op Curaçao per direct opgeheven. De website van haar De Kluivert Dog Rescue Foundation (KDRF) is al uit de lucht. Vorig jaar zette het tv-programma Opgelicht?!,  in een reportage grote vraagtekens bij de bestedingen van de stichting Kluivert en het bestaan van een daadwerkelijk opvangcentrum waarover in diverse media werd gesproken. Wat het opheffen van KDRF en het opgaan in Dierenbescherming Curaçao betekent voor de samenwerking met Kluiverts geldgever Dierenlot is vooralsnog onduidelijk.

Het opheffen van het KDRF komt als een verassing, want eind vorig jaar maakte de nieuwe (en onlangs alweer afgetreden) voorzitter Maarten-Jan Reijnders bekend dat er in het eerste kwartaal van 2020 gewerkt zou worden aan de opbouw van de eigen organisatie en renovatie en uitbreiding van de sterilisatieruimtes. Ook zou een nieuwe website van KDRF als platform gaan fungeren in de vraag en het aanbod van honden en katten.


Maar dat gaat dus allemaal niet door.

Oprichtster en bestuurslid van KDRF Rossana Kluivert wordt nu beschermvrouwe van de Dierenbescherming op Curaçao en een van de bestuursleden haar stichting zal plaatsnemen in de Raad van Toezicht. KDRF ontving o.a geld van partner Dierenlot. Dat geld zou nu gaan naar de Dierenscherming Curaçao.


Waar het geld bleef en hoe de eerder opgehaalde fondsen zijn ingezet en of deze de afgelopen maanden zijn besteed ten behoeve van Dierenbescherming Curaçao is niet duidelijk. Het jaarverslag 2019 wordt voor 1 juli verwacht omdat stichtingen die gebruik maken van een ANBI-status binnen 6 maanden na het boekjaar hun gegevens moeten openbaren, zo valt te kezen op de site van Opgelicht?!,

Kluivert Dog Rescue Foundation heeft geen eigen ANBI-status, maar partner Dierenlot die een rekening ter beschikking heeft gesteld wel. Wat het opheffen van KDRF en het opgaan in Dierenbescherming Curaçao betekent voor de samenwerking met Dierenlot is vooralsnog onduidelijk.

De stichting van Rosanna Kluivert en de dierenbescherming op Curaçao werken werkten sinds eind vorig jaar al samen maar nu houdt Rossana’s stichting dus helemaal op te bestaan. ‘Een samenwerking die veel mogelijkheden biedt voor de toekomst’, aldus Kluivert op Instagram. ‘De dierenbescherming beschikt over een lang gevestigd asiel waar ze al jaren zowel honden als katten opvangen’, vervolgt ze. ‘Ook deze dieren verdienen een eerlijke kans en willen wij meer onder de aandacht brengen. Verder zullen we het asiel ondersteunen waar mogelijk met sterilisatie- en educatieprogramma’s.’

De stichting van Rossana en het bijbehorende Dog Rescue Center lagen eind vorig jaar flink onder vuur na een uitzending van het AvroTros-programma Opgelicht?!, waarin vermeende misstanden werden gemeld rond bijvoorbeeld donatiegeld. Rossana zou een stuk minder honden verzorgen dan ze beweerde en daarnaast het donatiegeld inzetten voor marketing en de huur van een winkelpand. Na de inmiddels beruchte uitzending (zie onder) was de kritiek niet van de lucht. Social media overstroomden van haatreacties jegens Rossana.

Rosanna Kluivert en het advocatenkantoor van Peter R. de Vries, DeVries&Kasem  spraken van ‘karaktermoord’ en spanden een rechtszaak aan tegen het programma. De rechter maakte gehakt van de eis van het kantoor de Vries namens Rosanna Kluivert dat het AvroTros-programma Opgelicht?! de uitzending over vermeende misstanden bij de Kluivert Rescue Dog Foundation (KRDF) diende te rectificeren.  De vrouw van Patrick Kluivert legde zich daarbij neer en ging niet in hoger beroep. Nu is haar stichting dus helemaal verdwenen….Share.