U eet een kerrie overschotel met sperziebonen en kip en noemt dat Roti? Dat is volgens Sylvana ‘culinair kolonialisme’

0

Noem nooit een een kerrie overschotel met sperziebonen en kip Roti, want dan beschuldigt Sylvana Simons u van ‘culinair kolonialisme’. Dat overkwam namelijk de witte foodblogster Mariëlle Meertens die in 2018 een recept op haar site plaatste met de naam ‘Roti ovenschotel, sperziebonen & kip’. En dat is twee jaar later duidelijk tegen het zere been van Sylvana Simons. “Kan dit een keer stoppen? Ik zal dit culinaire kolonialisme echt nooit begrijpen. Roti = geen ovenschotel. Noem ‘t gewoon een ‘kerrie ovenschotel met sperziebonen en kip’. No need voor cultural appropriation and lies.”

Volgens Simons, op twitter, doet de foodblogster Meertens aan ‘culinair kolonialisme’. Dat laat de politica en oud-tv-ster weten op Twitter. Roti is, zo weet de in Suriname geboren Simons, een populair gerecht in haar thuisland. Ze vindt dat Mariëlle dit niet zomaar kan misbruiken en wijst erop dat roti helemaal geen ovenschotel is.  “Kan dit een keer stoppen? Zal dit culinaire kolonialisme echt nooit begrijpen. Roti = geen ovenschotel. Noem ‘t gewoon een ‘kerrie ovenschotel met sperziebonen en kip’. No need voor cultural appropriation and lies.” ()


Twitteraars die lacherig reageren op deze vorm van ‘culinair kololialisme’ en menen dat Sylvana Simons moeilijk doet over niets krijgen onder uit de zak van de politica. “Ik doe nergens moeilijk over. Ik tweet mijn mening. Wat jij zou kunnen doen is mijn mening negeren in plaats van mij te vertellen dat ik er niet over hoef te tweeten. Fusion is echt iets anders dan een ovenschotel met kerrie kip roti noemen.” () “Wist je dat ‘roti’ de plaat (pannenkoek) is? Dit is gewoon een ovenschotel met kerrie en sperziebonen.”

Sylvana Verwijst ook naar de site van Brandpunt, waar een verhaal staat onder de kop ‘Het cultureel toeeigenen van eten is een koloniaal trekje’


Foodblogster heeft Mariëlle haar de naam van haar twee jaar oude recept inmiddels maar aangepast. De ‘Roti ovenschotel, sperziebonen & kip’ heet nu ‘Ovenschotel met Masala kip en aardappelpuree’. Het recept van staat hier.