TOM EGBERS: ‘Ik laat mij na 4 decennia niet zomaar bij grofvuil zetten’ (jonge stagiaire nooit met de dood bedreigd)

0

Presentator Tom Egbers (65) laat zich ‘na vier decennia niet zomaar bij het grofvuil zetten’. Egbers  erkent dat hij ten overstaan van collega’s op de redactie van NOS Sport een vrouwelijke collega heeft uitgescholden met wie hij een affaire had gehad. Maar hij heeft haar nooit met de dood bedreigd door zijn vinger langs zijn keel te halen.

Egbers reageerde vrijdagavond in de talkshow Khalid & Sophiehier voor het eerst op de verhalen over wangedrag op de werkvloer bij NOS Sport, waar de Volkskrant een week geleden over publiceerde. Eerder werd al bekend dat hij de komende maanden niet op televisie te zien is.


De NOS Studio Sport-coryfee Egbers erkende de affaire, die vanaf 2005 plaatsvond met een twintig jaar jongere collega. Volgens de presentator bleef het overigens bij zoenen en maakte hij na drie jaar een einde aan de affaire.

Vanwege de ontstane commotie na het Volkskrant-verhaal zit Egbers thuis,  maar een definitief afscheid is voor hem geen sprake. “Ik wil natuurlijk, bij een organisatie waar ik bijna veertig jaar het beste heb gegeven van wat ik heb, niet door de achterdeur sleazy af. (…) Ik wil met opgeheven hoofd.’’


Dan: “We hebben mooie dingen gemaakt, er zijn onderweg dingen echt fout gegaan. Dat moeten we erkennen, dat moet niet meer gebeuren. Maar ik wil iedereen kunnen aankijken in de ogen. (…) Na vier decennia bij het grofvuil gezet worden… Dat laat ik niet zomaar gebeuren.’’

Egbers meende ook zijn gedrag van destijds niet extra kwalijk is omdat hij een machtspositie bekleedt binnen NOS Sport. “Ik zit niet in de wagon in de NOS waar de beslissingen worden genomen, ik zit niet in de hoofdredactie, zelfs niet in de eindredactie. Ik bewonderde haar, ik denk dat ze mij ook bewonderde. Ik heb dat niet goed gedaan destijds, ik heb dat echt niet goed gedaan.’’

De presentator benadrukte met ‘iedereen’ te willen kunnen spreken. “Mochten er mensen zijn die zich door mij op de één of andere manier onveilig hebben gevoeld, of dat ik daaraan bijgedragen heb, dan wil ik – desgewenst – met die mensen in gesprek.’’

Egberts slaapt ‘slecht of niet’ en is ‘verteerd door verdriet’ en zit thuis met de gordijnen dicht, zoals zijn vrouw tegen het AD zei. “Als je wordt afgeschilderd zoals ik word afgeschilderd… Ik hoop dat ik die man niet ben. Ik durf wel de verzekering te geven dat ik die man niet ben.’’