Tineke de Nooij spoort omstreden medium Jomanda (73) ín Canada op: ‘Ik vind dat niemand met zulke goede eigenschappen zo op de brandstapel gegooid moet worden’

0

(Beeld: Discovery+)

Tineke de Nooij (80) heeft Jomanda (73), de vrouw in de blauwe jurk. opgespoord. Jomanda houdt zich al jaren schuil in Canada. Jomanda was de vrouw die in de jaren negentig Tiel en omstreken op stelten zette met haar ingestraald water en paranormale krachten. Tot 2001 toen tv-ster Sylvia Millecam overleed aan borstkanker nadat Jomanda haar vertelde dat ze helemaal geen kanker, zoals in het ziekenhuis was gebleken, te hebben. Toen Millecam uiteindelijk weer naar een reguliere dokter ging, was het al te laat om haar te helpen. “Ik heb nooit aan Jomanda getwijfeld”, vertelt Tineke. “Ik vind dat niemand met zulke goede eigenschappen zo op de brandstapel gegooid moet worden.


Jomanda (echte naam: Joke Damman) gaf haar healings doorgaans in een evementenhal in Tiel. Vaak doodzieke bezoekers die er alles voor over om door haar ingestraald water te kopen of aangeraakt te worden door Jomanda zodat ze genezen konden worden van hun kwalen.

Het ging goed mis in 2001 toen tv-ster Sylvia Millecam zich op advies van Jomanda niet liet behandelen voor de bij haar geconstateerde borstkanker. volgens het medium had ze helemaal geen kanker. Als een doodzieke Millecam alsnog naar een reguliere dokter gaat is het al te laat om haar te helpen en overlijdt zij.


Justitie vervolgde Jomanda, maar ze werd nooit veroordeeld. Jomanda vluchtte naar Canada en het bleef stil rond het medium. Tot nu. Voormalig vriendin Tineke de Nooij (80) reisde voor de Discovery+ documentaireserie Jomanda: Lady of the Light af naar Canada waar particulier rechercheur John Warrink het medium opspoorde. Tineke had verschillende gesprekken met Jomanda.

De opkomst, maar ook de ondergang van Jomanda worden in de documentaire getoond aan de hand van uniek archiefmateriaal en interviews met mensen die zeggen wonderbaarlijk te zijn genezen en nog steeds fervent aanhanger van haar zijn. Voormalige collega’s, fans en critici komen aan het woord, maar ook BN’ers zoals Mylene de la Haye, Jack Spijkerman, Jan Uriot, Haye van der Heyden en Sjoerd Pleijsier. Jomanda: Lady of the Light is vanaf vrijdag 29 oktober wekelijks te zien op discovery+.

ZOENEND OP INSTAGRAM! Op kostschool in Wales vindt PRINSES ALEXIA haar eerste liefde