‘TAHMINA kwam op mij over als een scharrel, zoals PETER R. er wel meer had’

0

Het boek Mijn Grote Liefde dat de Afghaanse Tahmina Takefi schreef over de zes jaar dat zij met Peter R. de Vries een relatie zou hebben gehad lijkt geen bestseller te worden. Het boek heeft na twee weken zelfs de onderste regionen van de Bestseller60 nog niet gehaald. Misschien ook wel omdat naasten en vrienden van de vorig jaar vermoordde misdaadverslaggever in twijfel trekken of de relatie wel zo hecht was als Akefi beweert. Henk Strootman, misdaadverslaggever en goede vriend van De Vries bijvoorbeeld betwijfelt dat. ‘Als hij het wél eens over Tahmina had, dan kwam dat op mij over als een scharrel, zoals hij er wel meer had.’

Strootman uit zijn twijfels over Tahmina Takefi deze week in Nieuwe Revu. Hij zegt: “Van het boek heb ik nog niks gezien of gelezen. Ik heb wel het interview met haar in het AD even gescand en ik heb gezien dat Özcan Akyol het voor haar opnam in Vandaag Inside. Tja, wat zal ik over haar zeggen? Ik vind dat zij het allemaal groter maakt dan het is, omdat ik Peter –net als Kees van der Spek –maar zelden over haar heb gehoord. Peter sprak altijd met heel veel genegenheid en liefde over zijn gezin, dus over Jacqueline en de kinderen. Als hij het wél eens over Tahmina had, dan kwam dat op mij over als een scharrel, zoals hij er wel meer had.”


Dat Strootman Akefi niet direct op haar woord gelooft heeft ook te maken dat zij in haar tijd bij de NOS een vrouwelijke collega zou hebben getreiterd omdat zij een oogje had op diens vriend. Hans Laroes, voormalig NOS-baas, heeft dat overigens bevestigd.

Strootmanin het weekblad: “Mede door alles wat er over haar naar buiten is gekomen, ook over die affaire bij de NPO, heb ik toch een beetje het idee dat het een aandachtskwestie is. Zij begon iets te worden doordat ze met Peter was en dat viel ineens weg; ik denk dat zij dat gat wil opvullen door ontzettend om aandacht te roepen in de vorm van een documentaire en een boek. Ik vond het vrij respectloos van haar om de kritiek van Kees van der Spek af te doen als: “Ik trek me er niet veel van aan, ik weet zelf echt hoe het zit.” Dat zijn van die dooddoeners van mensen die in het nauw komen. Je kunt er niks tegenin brengen en Peter zelf kan het niet meer tegenspreken. Ze kan roepen en schrijven wat ze wil, we moeten het allemaal maar voor lief aannemen.”


Henk Strootman suggereert ook dat de ex-vrouw en de kinderen van De Vries niet blij zijn met haar boek. “Ik heb gesprekken met Peter gehad en recent ook met zijn kinderen Royce en Kelly. Daar ben ik discreet over, maar laat me het dan zo zeggen: ik heb niet bepaald positieve geluiden gehoord over het boek. Royce en Kelly zeggen er heel verstandig niets meer over en ik heb beloofd er geen column meer over te schrijven, al jeuken mijn vingers wel een beetje. Mijn sympathie voor haar is niet bepaald toegenomen door de laatste dingen die ik over haar heb gehoord en gelezen.”