De brief die oud-koning Juan Carlos naar zijn zoon en troonopvolger Felipe VI stuurde waarin hij aankondigt in ballingschap te gaan is in Spanje ingeslagen als een bom. De beslissing van Juan Carlos om Spanje te verlaten komt nadat hij door justitie wordt beschuldigd van corruptie en witwassen van 65 miljoen.
De oud-koning schreef: “Met dezelfde toewijding waarmee ik tijdens mijn koningschap Spanje diende en vanwege de openbare repercussie die enkele gebeurtenissen uit het verleden uit mijn privéleven nu veroorzaken, wil ik je mijn absolute bereidheid tonen om de uitoefening van je functies te vergemakkelijken, vanuit de rust en de kalmte die jouw hoge verantwoordelijkheid vereist. Mijn nalatenschap en mijn eigen waardigheid als persoon eisen dat van me.”
Ondanks de vele schandalen die de 82-jarige Juan Carlos vooral in de laatste jaren van zijn koningschap veroorzaakte, is het een uitzonderlijke beslissing dat de vroegere monarch het land waarvan hij bijna 40 jaar aan het hoofd stond verlaat. Of beter moet verlaten.
Het besluit van de Spaanse koning-emeritus Juan Carlos om Spanje te verlaten heeft geen invloed op de positie van koningin Sofia. Zij blijft wonen in het Zarzuela-paleis en zet ook haar publieke activiteiten voort. Koningin Sofia (81) is ook op geen enkele wijze betrokken bij de financiële praktijken en malversaties van haar wettige echtgenoot.
Recent waren er al berichten naar buiten gekomen dat de huidige koning zijn vader had gevraagd te vertrekken uit het koninklijk paleis, de Zarzuela. Juridisch onderzoek, zowel in Spanje zelf als in Zwitserland, naar dubieuze financiële transacties en mogelijke corruptie van Juan Carlos, maakte dat huidig koning Felipe VI eiste dat zij vader volledig uit zicht moest verdwijnen. In zijn brief toont Juan Carlos overigens geen enkel berouw toont voor het aannemen van steekpenningen.
In 2011, drie jaar voordat hij de troon overdroeg aan zijn zoon, zou hij van het Saoedi-Arabische koningshuis een ‘gift’ van 65 miljoen euro hebben ontvangen voor zijn bemiddeling bij het megacontract van de aanleg, door een consortium van twaalf Spaanse bedrijven, van de hogesnelheidslijn van de trein naar de Saoedische bedevaartplaats Mekka, een contract ter waarde van 6,7 miljard euro.
De innige band met de dierbaarste van zijn vele minnaressen werd de oud-koning uiteindelijk fataal. Corinna Larsen, een 56-jarige Duitse, verklaarde in juni voor een Zwitserse onderzoeksrechter dat Juan Carlos die 65 miljoen op haar rekening had gestort omdat hij zich schuldig zou hebben gevoeld omdat hun relatie, na onderzoek van de Spaanse geheime dienst, aan het licht was gekomen.
Verbanning naar het buitenland is een tragedie, zo weet Juan Carlos wiens grootvader Alfonso XIII en zijn vader Juan dat overkwam na het uitroepen van de republiek in de jaren dertig. “Sterven in ballingschap moet het ergste zijn dat een man kan overkomen. Ik weet zeker dat dit mijn vader gekweld moet hebben”, zei hij eens. Zelf is Juan Carlos in 1939 tijdens die ballingschap in Rome geboren.
In 2017 werd Juan Carlos door militair historicus Martinez Ingles (84) in zijn boek beschuldigd een seksverslaafde man zonder scrupules te zijn die honderden relaties en zelfs duizenden sekspartners had. Hij baseerde zich hierbij op onder andere spionagerapporten van dictator Franco. Zijn onstilbare seksdrift was lang een publiek geheim in Spaanse koninklijke kringen.
Binnenkort beslissen Spaanse rechters of ze Juan Carlos zullen vervolgen voor mogelijke corruptie, belastingontduiking en witwassen.