Sonja Bakker door collega foodbloggers beschuldigt van jatten recepten

0

(Beeld: Facebook Sonja Bakker)

Dieetgoeroe Sonja Bakker wordt door verschillende collega foodbloggers beschuldigd van het stelen van recepten. Na de beschuldigingen van jatwerk door Sonja Bakker is haar Instagram-account, met ruim 77.000 volgers,  niet meer actief. Op Facebook-pagina zijn de van collega’s ‘geleende’ recepten inmiddels verwijderd. Het is niet de eerste keer dat Bakker beschuldigd wordt van plagiaat. Dat gebeurde 15 jaar geleden ook al eens.


Foodbloggers wereldwijd zij op dit moment aan het controleren of Sonja Bakker hun foto’s en recepten klakkeloos heeft overgenomen. Sonja zou de recepten hebben ‘gestolen’ van sites als Yummly, Rosemarie’s Kitchen, Jessica Gavin, Carlsbad Cravings, Garden in the Kitchen en BBC Food en de recepten via Google Translate hebben vertaald. Zo werd ‘4 al fresco simply seasoned chicken burgers’ ‘4 eenvoudig gekruide kipburgers’.

De zaak kwam aan het rollen nadat een van de foodbloggers, Silvia Ribas Dunnirvine, bekend van het foodblog Garden in the Kitchen, lucht kreeg dat haar recepten door Sonja waren overgenomen. “Ik kon het niet geloven. Ze had er ook niet één gestolen, maar meerdere. Eentje heeft ze zelfs drie keer gedeeld. Het is voor ons zo veel werk om te maken en dat iemand dan net doet alsof het van haar is, is hartverscheurend”, vertelt ze aan RTL Boulevard.

Na de uitzending van RTL Boulevard zijn een aantal recepten op het Facebookaccount van Sonja, met meer dan een kwart miljoen volgers, die gelijkenissen tonen met de recepten van de bekende foodbloggers, verwijderd.

Dunnirvine kan bijna niet geloven dat Sonja Bakker recepten jat. “Als je een kleine blogger bent en je deelt een recept met een paar duizend mensen, dan komt bijna niemand erachter dat je het steelt. Maar nu gaat het om iemand die beroemd is in Nederland.” Dunnirvine heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld. Die stuurde een mail aan Bakker maar kreeg (nog) geen antwoord.

RTL Boulevard ontdekte ook dat verschillende gerechten van Bakker wel erg veel gelijkenissen vertoonden met die van andere, beroemde foodbloggers. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere gerechten, waaronder een currygerecht met kokos en een recept van kippendijen met groenten, die zelfs qua garnering identiek zijn.

Het Instagram-account van Bakker is inmiddels verwijderd. Odat gebeurde door Bakker zelf of door Instagram nadat meerdere mensen haar rapporteerden voor het plegen van plagiaat is onduidelijk. De  Facebook-pagina, met ruim 260.000 volgers, is nog wel online gehaald. Een woordvoerder van Facebook laat aan RTL Boulevard weten dat ze het account van Bakker momenteel onderzoeken.

In 2006 werd Bakker ook al eens van plagiaat beschuldigd door haar collega Bea Pols, gewichtsconsulent in Heerhugowaard. In haar boek Bereik je ideale gewicht! zou Bakker minstens twintig zinnen exact hebben overgenomen uit het in 2003 door Pols geschreven boek Afslanken en persoonlijke groei. Pols volgde dezelfde LOI-cursus als Bakker. Bakker zei te vermoeden dat Pols gebruik heeft gemaakt van bijlagen die Bakker in het verleden aan haar cliënten had verstrekt. Later beschuldigde Pols Bakker ook van het plagiëren van passages uit verschillende andere boeken. Over de vermeende plagiaten schreef Pols het boek “Zonder strijd geen waarheid”.

De rechtbank in Haarlem oordeelde in november 2016 dat Bakker geen plagiaat had gepleegd. De rechter vond dat haar boek en dat van Pols ‘naar hun aard’ op elkaar lijken, maar vond dat begrijpelijk omdat de twee in dezelfde tijd hun opleiding tot gewichtsconsulente en voedingscoach volgden en dus dezelfde kennis opdeden. De rechtbank oordeelde dat de totaalindruk van de boeken daarentegen totaal verschillend is.