Showbizzmoord: ‘Zakenpartner achter moord op producer Bart van de Laar’

0

Bart van der Laar in een geruchtmakende uitzending van Sonja Barend (Bron: VARA)

Platenproducer Bart van de Laar uit Gemert zou in 1981 zijn vermoord in opdracht van zijn compagnon. Van de Laar was met de compagnon eigenaar van het platenlabel TTR (Top Three Records). Dat bracht muziek uit van onder andere LUV’, Babe, Corry Konings, Lenny Kuhr, Benny Neyman en Linda Williams.


Volgens de podcast ‘De Showbizzmoord’ wilde Van de Laar wilde uit het bedrijf stappen en had hiervoor op de dag van de moord een afspraak in Hamburg. Een man die regelmatig klusjes deed voor TTR, moet het fatale schot hebben gelost, onthullen de journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin die de zevendelige podcast hebben gemaakt. De compagnon zocht samen met zijn zwager Van de Laar op in diens woning in Hilversum. Dat was op 10 november 1981. Toen oud-Gemertenaar koffie ging halen in de keuken, werd hij neergeschoten. Hij overleed enkele dagen later, op 36 jarige leeftijd.

Van der Laar leidde een ‘jetsetleven’ waarin alleen het beste goed genoeg was. Zo liet hij voor een feestje rustig kreeft aanrukken per limousine en vloog hij alleen eersteklas of per Concorde. Het kon niet op. Wie in die tijd een gouden plaat ontving en de rechten had van de tekst en muziek, was binnen.


De producent deed dan ook zijn best om op zoveel mogelijk succesvolle platen te staan als tekstschrijver, componist of producer, ook al klopte dat soms niet helemaal. Ook ‘vergat’ hij wel eens royalties uit te betalen aan zijn artiesten. Gitarist Francis Goya wilde Van der Laar daarvoor vlak voor zijn dood nog voor de rechter slepen.

Volgens de podcast zouden de mannen 60.000 gulden hebben gekregen om een eind te maken aan het leven van de producer. De podcastmakers belden met de mogelijk betrokkenen bij de moord op Van der  Laar. De klusjesman wilde er niets over zeggen, vond het onzin dat het nu allemaal wordt opgerakeld. De zwager, die eigenlijk zou schieten, liet zijn advocaat een mail sturen dat op geen enkele wijze zijn naam te achterhalen mag zijn in de podcast.

De zaak is inmiddels verjaard. De compagnon is in 2001 overleden.

Martien Hunnik,  voormalige jongensprostituee, zat voor deze moord acht jaar vast. Hij had onder dwang een bekentenis afgelegd waarop, na nieuw onderzoek, vrijspraak volgde.

De laatste aflevering van deze zevendelige podcast van NPO Radio 1-AVROTROS kwam dinsdagochtend online.