Sander Schimmelpenninck stopt bij Op1: ‘Kwart van de kijkers ligt waarschijnlijk te tukken voor de buis’

0

Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck presenteert donderdag voor het laatst de talkshow Op1. Schimmelpenninck, die een duo vormde met Welmoed Sijtsma, vindt de kijkers van Op1 best oud en vermoedt dat een kwart van die bejaarde kijkers waarschijnlijk ligt te tukken voor de buis als hij te zien is.

Schimmelpenninck presenteerde sinds januari elke week een uitzending met Welmoed Sijtsma. “De rol als presentator is beperkt”, zegt  Sander aan in de nieuwste aflevering van zijn Zelfspodcast. “Het is een beetje ja-knikken, empatisch meedoen en autocue lezen.”


“Het was een mooi avontuur en ik ben heel blij dat ik het heb gedaan”, benadrukt Sander, die Op1 af en toe stressvol vond. Hij vindt maken van bijvoorbeeld zijn Zelfspodcast een stuk leuker.  “TV is een van de kanalen die ik wil bedienen, maar ik vind het niet het leukste kanaal.”

Bovendien mist hij de vrijheid die hij bij zijn ander werk wel heeft. “Ik heb een Volkskrant-column waar ik kan zeggen wat ik wil. Ik heb Quote wat fantastisch is. Ik vind het gewoon leuker om dingen te maken en vrijheid hebben daarin. En presenteren is in hoge mate niet erg vrij, want je hebt een rol te vervullen. Ook bij Op1, je bent makkelijk te vervangen en dat is ook de essentie van het programma. De show is niet van jou.”


Wanneer hij vertrek bij Op1 blijft onduidelijk. wel zegt hij dat ‘ie best wil terugkomen wanneer zijn opvolger even niet kan en co-presentator Welmoed, die wél doorgaat met Op1, te gaan missen. “Ik ga Welmoed missen, echt een leuk mens en een goede presentatrice. Het was een mooi avontuur en ik ben blij dat ik het heb gedaan. De mensen die er werken zijn allemaal top. Maar ik moet ook aan mezelf denken.”

Afgelopen mei vertelde Sander Schimmelpenninck in zijn podcast al dat hij zich had laten onderzoeken door een cardioloog vanwege aanhoudende pijnklachten op de borst. Klachten veroorzaakt worden door de stress over het presenteren van Op1. Een paar weken geleden heb ik gezegd dat ik pijn op de borst had. Er waren heel veel luisteraars die superaardige berichtjes hebben gestuurd met tips.”Uiteindelijk ging hij naar zijn arts.. “Ik heb bij de cardioloog alle testen gedaan: een ECG en een fietsproef. Dan blijkt of het allemaal goed is. Alles waar ik bang voor was, was onzin. Het is dus inderdaad stress. Mijn arts vertelde dat er veel mensen met soortgelijke klachten naar hem toekomen in deze tijd en dat het veel voorkomt bij mensen die normaal gesproken heel druk zijn, gestresst en dus een heel hoge adrenalinespiegel hebben, maar dat is ineens door het thuiswerken naar beneden gezakt.”

UPDATE: Sander Schimmelpenninck beleeft donderdag al zijn laatste uitzending als Op1-presentator. Dat laat hij weten aan De Telegraaf. Wie Schimmelpenninck opvolgt, willen de presentator én zijn WNL-baas Bert Huisjes niet vertellen. Huisjes: “Dat bewaren we tot morgen, bij de seizoenspresentatie van de publieke omroep. Als dat lukt, tenminste. Want eigenlijk was het ook de bedoeling dat het nieuws over Sanders stoppen nog even zou wachten.”