ROB DE NIJS nu 24 uur per dag volledig afhankelijk van zorg van zijn vrouw Jet

0

(Beeld: CP)

Zanger Rob de Nijs is 24 uur per dag volledig afhankelijk van zorg van zijn echtgenote Jet. “In alle facetten,” zegt Jet. De Nijs lijdt al lang aan de ziekte van Parkinson.


2023 was een zwaar jaar, vertelt Jet in het AD. De zanger verbleef vorig jaar maandenlang in een revalidatiecentrum nadat hij eind april werd opgenomen in het ziekenhuis nadat ademhalingsproblemen en longembolieën bijna zijn dood betekenden.

Jet: “Het afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd dat we allemaal wat onzekerder zijn geworden. Als gezin realiseren we ons weer hoe kwetsbaar en wankel het leven is. Dat het gewoon kan stoppen. Dat heeft het voor mijn moeder gedaan en Rob was ook meerdere malen bijna op dat punt. We hebben iets te vaak brandweer, politie en ambulance aan onze deur gehad, ik had niet verwacht dat Rob er nu nog zou zijn.”


“Er kwam een ziekenhuisbed in de woonkamer, want hij kon de trap niet meer op en de aanpassing van het huis kostte tijd”, aldus Jet in de krant. “En de mooie sta-opstoel waar Rob zo heerlijk in zat maar op het laatst niet goed meer uit kon komen, werd ingeruild voor een verblijfsrolstoel. Zo’n enorm zwart, log apparaat. De overgang naar die rolstoel kostte hem geen moeite, mij wel. Want op zo’n moment wordt het zichtbaar, ook voor mensen die bij ons langskomen of kinderen die komen spelen met Julius.”

Jet vertelt dat Rob vlak voor het Televizier-gala, waar hij bekroond met een Televizier-Ring Impact Award,  weer kort in het ziekenhuis lag. “Op de dag van het gala was Rob net weer ontslagen uit het ziekenhuis. Hoe slecht het ook ging, Rob maakte zich zorgen over dat gala. Hoe moest hij daarheen? Ik zei: lieverd, jij hoeft dat niet meer te doen. Ik zag zijn opluchting. Nog altijd denkt hij soms dat hij dingen moet, elke keer probeer ik hem uit te leggen dat dat niet meer hoeft.”

Rob met vrouw Henriette (foto: Frans van Zijst)

Rob kijkt nu nog vooral televisie, vertelt Jet: “Rob kijkt graag naar documentaires. Soms ook naar de meest krankzinnige moordmysteries. De behoefte om alles te willen weten neemt wel af. Tot een paar jaar geleden las hij graag, daarvoor ontbreekt nu de concentratie. Soms vindt hij het heerlijk om naar muziek te luisteren, maar hij kan het zelf niet meer opzetten. Ik kan hem de afstandsbediening geven, maar gebruik die maar eens als je een tremor hebt.”

Rob de Nijs gaf anderhalf jaar geleden zijn afscheidsconcert in de Ziggo Dome. De televisieregistratie werd in oktober bekroond met een Televizier-Ring Impact Award.