Radio 1-ster Jurgen van den Berg vindt collega’s Dionne Stax en Toine van Peperstraten niet zo heel goed….

0

Jurgen van den Berg vindt Dionne Stax (inzet) niet zo goed…

Sinds 2016 presenteert Jurgen van den Berg iedere morgen tussen 06.00 en 09.30 uur het NOS Radio 1 Journaal en zijn e losse stijl zorgt voor een stijgend aantal luisteraars, maar de Radio 1-ster maakt zich wel zorgen over de middag op zijn zender. “Sinds begin dit jaar hebben Dionne Stax en Toine van Peperstraten daar samen een programma. Je kunt je afvragen of dat nu al goed genoeg is om dat allemaal vlot te trekken. Van der Berg twijfelt overigens of hij aflopende contract zal verlengden. “Ons mooie vak wordt te grabbel gegooid.’’


Jurgen van den Berg heeft een duidelijke beeld over hoe het Radio 1 Journaal moet klinken. “Een uur uitzending bij ons moet volgens mij als een ouderwetse voorpagina van een krant zijn: het belangrijkste nieuws, maar ook een cartoon of een leuke wetenswaardigheid. Het programma was in de jaren voor ik in 2016 begon misschien iets té serieus. Uit onderzoek bleek dat er luisteraars wegliepen die het programma inhoudelijk te hoog in de boom vonden zitten. Begrijp me goed: bij een ramp als in Beiroet maak ik geen grappen, maar mensen moeten in zo’n uur ook even op adem kunnen komen. Daarom blijven we ook muziek draaien. Twee plaatjes per uur, maar toch even nodig. zegt hij vandaag in het Parool.

“Door mij te kiezen, weet je dat je bijna het tegengestelde van Sven Kockelmann in huis haalt. Ik ben blij dat Sven op Radio 1 presenteert, vind zijn stijl fantastisch, maar die zou niet 3 ½ uur lang in de ochtend kunnen. Ik ben meer radiomaker dan journalist. Dat uit zich in de toon. En nieuwe onderzoeken laten zien dat dat aanslaat: de waardering is hoger en we trekken meer luisteraars. Inmiddels zijn we de derde ochtendshow van Nederland. Mooi om dat voor elkaar te krijgen zonder grote promotiecampagnes. Als je kijkt hoe veel geld die commerciële stations er tegenaan smijten. Ik kan geen abri voorbijlopen of die Mattie en Marieke van Qmusic hangen erin.”


Dat zijn Radio 1 nu als geheel minder luisteraars dan een jaar eerder gaat Jurgen aan het hart. “Dat valt mij ook tegen, ja.” en waaraan dat ligt denkt hij ook te weten. “Eigenlijk moet je dat aan onze zenderbaas vragen. Maar in zijn algemeenheid: de ochtend op Radio 1 gaat best wel goed. Spraakmakers met Ghislaine Plag dat na ons komt, is een hartstikke leuk programma en wordt goed beluisterd. Tussen de middag is het nog oké, maar daarna zakt het in. En eigenlijk is dat al een paar jaar zo.

“Sinds begin dit jaar hebben Dionne Stax en Toine van Peperstraten daar samen een programma. Je kunt je afvragen of dat nu al goed genoeg is om dat allemaal vlot te trekken. Maar ook dat is een vraag voor de zendermanager, niet voor mij. Je moet trouwens wel meerekenen dat jij nu de cijfers van de zomer noemt. Dat is normaal gesproken de sportzomer. Radio Tour de France is, precies in die moeilijk uren tussen twee en vijf, een echte publiekstrekker. Die missen we nu. Maar los daarvan: we moeten als zender gewoon beter scoren.”

Hoe? “Als ik morgen de baas van Radio 1 zou zijn en alles mag omgooien, zou ik er een hele andere zender van maken. Stel: je hebt een hele goede interviewer in huis, type Tijs van den Brink. Waarom zou die niet een talkshowachtig programma kunnen krijgen tussen 14 en 16 uur? Maar met dat soort plannen stuit je bij ons meteen op allerlei omroepppolitiek. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Radio 2: dat is veel meer één zender. Weet jij van welke omroep de ochtendshow daar is? Nee toch? Maar hij is wél goed. En als die jongens op vakantie gaan, komt er rustig iemand van een andere omroep invallen. Er is bij ons al veel verbeterd, maar dat kan op Radio 1 helaas echt nog niet.”

het contract van Jurgen loopt nog tot eind 2012, maar of hij het ook verlengt…. “Kijk, ik wil iets doen wat nuttig is, maar er ook lol in houden. Maar het gaat natuurlijk dieper dan een boze luisteraar naar ons programma, het gaat over ons vak. Bekijk het even op wereldniveau, kijk naar Trump. Hij heeft heus niet altijd ongelijk in wat hij over de media zegt, maar met wat hij allemaal roept over de pers wordt ons mooie vak wel te grabbel gegooid. Op kleinere schaal zie je in Nederland precies dezelfde trend,” zegt hij in Het Parool.