QUINCY PROMES nu ook verdacht van drugssmokkel en huiselijk geweld

0

Profvoetballer Quincy Promes blijkt nu ook verdacht te worden van de smokkel van synthetische drugs naar Australië en van huiselijk geweld. Ex Ajacied Promes werd al verdacht van poging tot moord op zijn neef na een steekpartij in Abcoude op 25 juli 2020. Het bewijs voor de nieuwe verdenkingen komt niet alleen van de mobiele telefoon van Promes, maar ook van versleutelde berichten die de politie heeft onderschept.

Dat melden bronnen rond het onderzoek in de zaak-Promes aan Nieuwsuur. Die bronnen rond het onderzoek bevestigen dat Promes in beeld is vanwege betrokkenheid bij drugshandel. Daarom werd zijn telefoon afgeluisterd. Nieuwsuur meldde twee maanden geleden al dat de voetballer in telefoongesprekken met zijn familie heeft bekend dat hij zijn neef heeft neergestoken. Hij wist alleen niet dat hij op dat moment werd getapt.


Tot nu toe heeft Promes de steekpartij altijd ontkend, maar in de transcriptie van de tapgesprekken is te lezen dat Promes zijn neef dood wilde steken. Uit het dossier blijkt ook dat Promes er alles aan heeft gedaan om uit handen van justitie te blijven. Twee vrienden van de voetballer hebben het slachtoffer van de steekpartij in het najaar van 2020 bezocht en hem 20.000 euro geboden als hij de aangifte tegen de voetballer in zou trekken. Eén van die twee vrienden is inmiddels in België tot vier jaar cel veroordeeld voor een cocaïnezaak in Antwerpen.

Promes is in december 2020 verhoord in het kader van de steekpartij. Een dag later meldde een zwager van de voetballer zich bij de politie dat hij degene was die gestoken had. Maar de man wist geen essentiële daderinformatie.


Onduidelijk is hoe Promes ondanks de zware verdenkingen mee kon met het Nederlands elftal naar het EK in de zomer van 2021. Bronnen laten aan Nieuwsuur weten dat de KNVB op de hoogte was van de zaak. De voetbalbond ontkent dit. Ook over de gebeurtenissen rondom de aanhouding van Promes zijn onduidelijkheden. De voetballer werd in december 2020 enkele dagen vastgezet, maar hij kon kort daarvoor nog wel een wedstrijd in de Champions League van zijn toenmalige club Ajax spelen.

Nieuwsuur kreeg via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) documenten over de afhandeling van de zaak. In een intern communicatieplan van het Openbaar Ministerie staan mogelijke vragen en antwoorden voor de pers. Een van die vragen luidt: “Is er rekening gehouden met de poulewedstrijden voor de Champions League?” Het antwoord: “Daar is rekening mee gehouden, maar ook met de ernst van het feit en het tijdsverloop tussen de pleegdatum en de aangifte”.

Twee maanden na zijn arrestatie werd de voetballer door Ajax met verlies verkocht aan Spartak Moskou. Promes heeft Spartak Moskou woensdag nog naar de Russische bekerfinale geholpen. De voormalig speler van Ajax was met een goal en een assist van grote waarde bij de 3-0 zege op Yenisey Krasnoyarsk.

De strafzaak rond de steekpartij is uitgesteld en zal naar verwachting binnen enkele maanden dienen.