Prins Harry over jeugd aan Britse hof: Een mix van ‘The Truman Show’ en leven in een ‘dierentuin’

0

Prins Harry noemt zijn jeugd aan het Britse hof: “Een mix van ‘The Truman Show’ en leven in een dierentuin”. Harry stortte zijn hart uit in een podcast over geestelijke gezondheid.

In de podcast blikt Harry terug op zijn jeugd en tijd aan het Britse hof. “Ik was begin twintig toen ik dacht: Deze baan wil ik niet. Ik wil hier niet zijn. Ik wil dit niet doen. Kijk wat het mijn moeder heeft aangedaan.” Hij maakt duidelijk dat al lang voor Meghan Markle in zijn leven kwam hij nadacht  over een exit uit de koninklijke familie.


Harry doet zijn uitspraken in een podcast van zijn vriend, de Amerikaans acteur Dax Shepard. HIj vertelt dat hij veel moeite had met het feit dat zijn doen en laten in de gaten werd gehouden door miljoenen Britten. “Je wordt erin geboren. Je erft alles, ook de risico’s en krijgt geen enkele keuze. Yep, het is een mix van The Truman show en leven in een dierentuin”, antwoordt hij op de vraag van Shepard of zijn leven vergeleken kon worden met dat van acteur Jim Carrey in de populaire jaren 90-film The Truman Show.

Harry sprak over hoe hij jarenlang zijn woede opkropte en nauwelijks hulp kreeg. Pas toen Meghan hem adviseerde om in therapie te gaan ‘knapte de bubbel. “Ik had zoiets van: je bevindt je in een bevoorrechte positie, stop met klagen, stop met alleen te denken dat je het anders wil, maak het ook anders.”


Zijn vertrek uit de koninklijke familie en de verhuizing van het paar naar Los Angeles waren wereldnieuws. . De prins vertelt in de podcast over de gemene en giftige reacties op sociale media van ‘trollen’, die volgens Harry zelf kampen met onverwerkt leed, “maar het is moeilijk als je zelf het doelwit bent”.

Het leven in de gouden kooi van het Britse hof heeft hem ook iets goeds geleerd: “Het kunnen helpen van andere mensen heeft me zelf enorm geholpen.” Zijn advies: “Slechte dag? Help de buurman en maak er een goede dag van.”

Harry onthulde ook  dat de eerste keer dat Meghan bleef logeren in Londen, ze  stiekem hadden afgesproken in een supermarkt. De prins probeerde met een baseballpet op incognito te blijven. “Ik bleef naar de grond staren. Het is verbazingwekkend hoeveel kauwgom je ziet. Het is een zootje.” Dan: “We stuurden elkaar sms’jes vanuit verschillende gangpaden. Mensen keken raar op en kwamen hallo zeggen.”

Vanaf 21 mei is documentaire The me you can’t see te zien op Apple TV. In deze docureeks willen Harry en Oprah Winfrey het taboe rond geestelijke gezondheidsproblemen weg­nemen. Ze spreken wereldwijd met mensen die kampen met geestelike problemen.