Pools sprekende moordmakelaar stuurde berichten hoe Peter R. de Vries te liquideren (‘leeg die ding op hem’ en ‘verneuk het niet’)

0

(Beeld: RTL/Tom Cornelissen)

Een nog onbekende, Pools en Nederlands sprekende moordmakelaar heeft schutter Delano G. aangegeven waar hij Peter R. de Vries moest neerschieten: vlakbij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat waar die zijn auto had geparkeerd. De toon waarop de moordmakelaar en Delano G. en Pool Kamil E., chauffeur van de vluchtauto, over de aanslag op De Vries communiceren, is ronduit ontluisterend. ‘Leeg die ding op hem’ en ‘verneuk het niet’, verordonneert de in het politiedossier als NN-*4229 opgevoerde man. Delano G., volgens justitie: ‘ook al is het daar heet’ (druk, in de omgeving) ‘ik doe gewoon’ (..) ‘schijt he gaat zien’. De Vries werd die 6 juli rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten en overleed op 15 juli. overleed. Met name het ontsleutelde berichtenverkeer uit de in de vluchtauto aangetroffen Google Pixel-Blackberry is daarin relevant.


Uit het politiedossier waaruit Het Parool citeert blijkt ook dat de Pool Kamil E. (35) een veel grotere rol heeft gespeeld bij de moord op Peter R. de Vries dan hij tot nu heeft beweerd. Hij was zeker niet alleen de chauffeur van de vluchtauto zoals hij beweert. Uit de uitvoerige chats gevoerd via zijn door de politie inmiddels gekraakte telefoon blijkt dat de Pool op de dag van de aanslag, 6 juli, zelfs een sleutelrol speelde in de uitvoering van de moord. In opdracht van een onbekende, kennelijke moordmakelaar wees hij Delano G. aan waar die De Vries moest neerschieten: vlakbij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat waar die zijn auto had geparkeerd. Hij legde ook uit waar De Vries vandaan zou komen, maakte het vluchtplan en communiceerde met de onbekende over de wapens.

De onbekende, die zowel in het Pools als het Nederlands communiceerde – in beide gevallen in straattaal wordt in het dossier aangeduid met de code NN-*4229. Hij schrijft in een bericht de middag van 6 juli aan Delano g. dat ‘hij dit moet doen’ (contact met Kamil E. opnemen en kennelijk de moord begeleiden) ‘of anders onder de groene zoden zal liggen’. De toon waarop de drie over (de aanslag op) De Vries communiceren, is ontluisterend. ‘Leeg die ding op hem’ en ‘verneuk het niet’, verordonneert NN-*4229. Delano G., volgens justitie: ‘ook al is het daar heet’ (druk, in de omgeving) ‘ik doe gewoon’ (..) ‘schijt he gaat zien’.


NN-*4229 blijft benadrukken dat het goed moet gaan en dat ‘het geld er is’. Misschien krijgt Delano G. wat extra ‘als je goed doet’. NN-*4229: ‘Knal op zijn hoofd’. Delano G. ‘Jaman, kkk hard’. NN-*4229: ‘Paar keer’. Delano G.: ‘Ahahahah’.

Als NN-*4229 blijft benadrukken dat de moord moet slagen, is het volgens de recherche, zo schrijft de krant op basis van het politiedossier, Delano G. die schrijft: ‘Bro ik schiet die kk ding helemaal door ze kk lichaam heen, die vieze kk hoer, hoofd alles laat hem daar als een sletje achter’ (..) ‘I love this’. Om 16.58 uur stuurt NN-*4229 twee foto’s van Peter R. de Vries in twee verschillende televisie-uitzendingen naar het toestel dat Delano G. dan gebruikt. ‘Deze hond moet je hebben’, schrijft hij erbij. Om 18.37 uur stuurt NN-*4229 nog een verse foto van een televisiescherm waarop Peter R. de Vries dan live in RTL Boulevard te zien is. NN-*4229 schrijft volgens justitie aan Delano G.: ‘Zeg tegen die Pool hij is er, zo ziet die uit. Je moet vanaf de Mac (McDonald’s) hem volgen’.

Om 18.59 uur, een half uur voor de beschieting, stapt Delano G, uit de auto. Kamil E. blijft daarin achter en laat NN-*4229 in het Pools weten dat hij Delano G. te voet ‘alles heeft laten zien’. Meteen na de moord zit Delano G., nog steeds volgens justitie, weer in de vluchtauto, en beschrijft hij euforisch aan NN-*4229 hoe de moord is gelukt. ‘Bro, ahahahah (..) dwars door ze hoofd en lichaam (..) echt, gelukt (..) hij is dood (..) kk dood’.

Delano G. vraagt NN-*4229 voor zijn familie te laten zorgen als het fout gaat. Hij herhaalt dat De Vries ‘slaapt’ en dat ‘die kogel dwars door ze hoofd (ging)’. Hij vervolgt: ’Alles spoot (..) die bloed (..) iedereen gille (..) hij bewoog niks meer (..) was kk druk’.

Na de aanslag op De Vries eindigt de communicatie in chaos schrijft Het Parool. NN-*4229 blijft herhalen dat Kamil E. en Delano G. de auto moeten stoppen, in brand moeten steken en verder moeten lopen. Delano G. antwoordt dat het ‘kk slecht geregeld’ is en dat hij ‘geen doekoe (geld), niks, heeft’. Om 19.59 uur hebben Kamil E. en Delano G. door dat de politie ze volgt. NN-*4229 wil dat ‘De Pool’ zijn smartphone stuk maakt en de simkaart doorslikt. ‘Laad die grote’, schrijft NN-*4229 ook nog, kennelijk doelend op het machinepistool, maar Delano G. is vooral bang dat de politie zal schieten. Dan stopt de conversatie en worden de twee gearresteerd.