‘Personeel NOS Sport klaagt al 15 jaar over wangedrag’ (hoofdredacteur Nooter: ‘Ik weet wel dat het bij ons niet helemaal oké is’)

0

De hoofdredactie van NOS Studio Sport zou meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer vijftien jaar lang hebben genegeerd. Het gaat om meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en pesterijen. De leiding van NOS Sport zou al die afgelopen 15 jaar hebben geweten, maar niet of nauwelijks hebben gereageerd. De hoofdredacteur van NOS Studio Sport, Maarten Nooter, zou inmiddels hebben toegegeven dat er op zijn redactie ‘dingen zijn die niet kloppen’.

De Volkskrant schrijft vandaag, vrijdag, dat die beschuldiging werd gedaan door meerdere medewerkers ’tijdens een roerige personeelsbijeenkomst van NOS Sport over veiligheid op de redactie’, die vorige week vrijdag werd gehouden. Vooral voor vrouwen zou het niet makkelijk zijn op de redactie en hangt er ’s avond een andere sfeer dan overdag. “Ik weet wel dat het bij ons niet helemaal oké is,” zei hoofdredacteur Nooter daarover op die bijeenkomst.


De onthullingen over wangedrag op de sportredactie komen in de nasleep van de ophef over misstanden bij het programma De Wereld Draait Door en presentator Matthijs van Nieuwkerk. Volgens de Volkskrant kreeg hoofdredacteur Nooter op de bijeenkomst verwijten over zijn eigen wegkijkgedrag. Hij zou ‘alleen het minimale’ hebben gedaan. Dit zou een voorbeeld zijn van de ‘diepgewortelde cultuur’. Meerdere medewerkers zou hebben uitgesproken dat ze er geen vertrouwen in hebben dat de huidige hoofdredactie de situatie kan repareren.

“We hebben het aangedragen, jullie wisten ervan, en er is niks gebeurd”, zou een medewerker hebben gezegd. “Hoe kun je in hemelsnaam nu geschrokken zijn als alle signalen die wij de afgelopen vijftien jaar hebben gegeven zijn genegeerd? Jullie wísten het.” Het verweer van de hoofdredacteur luidde dat er in sommige gevallen wel was opgetreden, maar niet altijd zichtbaar. Hij gaf ook toe dat het ‘in elk geval niet voldoende’ was geweest.


Een woordvoerder van NOS Sport laat weten niet te willen reageren op de publicatie in de Volkskrant. “De externe vertrouwenspersoon is deze week gestart met de inventarisatie. Gezien de vertrouwelijkheid van dit onderwerp en omdat we de inventarisatie niet in de weg willen zitten, kunnen wij momenteel hier niet verder inhoudelijk op ingaan.” De NPO laat ook weten vandaag, vrijdag, met een reactie te komen op het verhaal in de krant.