Columnnist en radio-en televisiemaker Özcan (EUS) Akyol heeft zijn wekelijkse NPO 1 radio-uitzending Onze man in Deventer niet zoals gewoonlijk bij hem thuis in Deventer gemaakt, maar in Hilversum. Hij zegt het slachtoffer te zijn ernstige bedreigingen. Het is onduidelijk of de bedreigingen te maken hebben met de rel rond het ‘kaarsverhaal’ van Johan Derksen.
Akyol (38) liet zich over de aard van de bedreigingen niet uit, maar zei op de radio wel: “Ik had allerlei smoesjes kunnen verzinnen waarom we hier in Hilversum zitten, maar de werkelijkheid is dat ik momenteel te maken heb met ernstige bedreigingen, die niet alleen mij raken, maar ook mijn gezin en de mensen met wie ik samenwerk. Daarom leek het ons wel verstandig om deze uitzending in Hilversum te maken.’’
Het is onduidelijk of de bedreigingen te maken hebben met de rel rond het ‘kaarsverhaal’ van Johan Derksen. Akyol schoof de dag nadat Derksen zijn “jeugdzonde” had opgebiecht aan in Vandaag Inside. Toen de stekker uit de veelbekeken talkshow werd getrokken noemde Akyol dat “heel treurig”. “Dit programma had moeten blijven bestaan.”
In zijn column voor het AD viel Akyol de hypocrisie aan van mensen die verontwaardigd waren over het verhaal van Derksen. “En dan nog een realiteit, iets waar iedereen aan voorbijgaat, is dat na deze week niemand zich nog laatdunkend op televisie of daarbuiten zal uitlaten over vrouwen die vernederd of verkracht zijn. Hoe gek het ook klinkt, dat is een verdienste van Derksen en zijn verbale diarree. In die zin zouden we hem zelfs kunnen prijzen.” Akyol eindigt met: ‘Derksen is geen slachtoffer, maar het vrije woord is dat wel.’
Özcan Akyol stapte afgelopen maart naar de politie toen hij mailtjes kreeg waarin gedreigd om hem te ontmaskeren als verkrachter. “We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander!” Hij vertelde daarover aan tafel bij Vandaag Inside. “Ik kreeg twee weken geleden ofzo een anoniem mailtje. Dat was van zogenaamde bezorgde vrouwen die zeiden: ‘We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander. We gaan naar je baas, dus reageer maar op deze mail. We gaan sowieso aangifte doen.’”
Het was heel verdacht, zei hij. “Ik merkte aan alles en hoe het geschreven was: dit klopt niet, dit komt niet van een vrouw. Dat kun je zien aan hoe ze formuleerden enzo. Het was heel slecht taalgebruik, dus ik denk dat het eigenlijk een man was met een migratieachtergrond. Hoe dan ook: ik heb niet gereageerd, maar een week later kwam weer zo’n mail. Van: ‘We gaan nu reageren, anders gaan we naar je werkgevers.’ Ik dacht: dit is een soort afpersing, dus ik heb aangifte gedaan.”
De politie heeft Özcan goed geholpen, vertelde de programmamaker. “De politie nam het heel serieus op, want zij lazen ook van: dit klopt niet, dit is duidelijk een crimineel. Het was anoniem verstuurd via Protonmail ofzo, dat is encryptisch mailen. Ze hebben dat bedrijf gevorderd, maar ze konden niet vinden wie de afzender was, want het was VPN. Er is nog een ander middel geprobeerd om die lui op te sporen, maar dat lukte niet.”
Het was niet de eerste keer dat Akyol werd bedreigd. In 2020 werd een 31-jarige man uit Almere veroordeeld tot een taakstraf omdat hij ‘Eus’ en zijn gezin via Twitter had bedreigd met de dood. Een jaar eerder werd een andere man veroordeeld tot vier dagen cel, ook wegens bedreiging.