Oranjes in rouw: Zoon (19) van beste vriend koning Willem-Alexander overleden

0

Zonder jou zal de sfeer nooit meer hetzelfde zijn. We gaan je zo ongelooflijk missen. Ons hart gaat uit naar jouw lieve, warme, vrolijke familie. Weet dat wij er altijd voor hen zullen zijn.”  Met die woorden nemen  koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane in een rouwadvertentie afscheid van van de pas 19-jarige Jan de Beaufort, de zoon van een van Alexanders beste vrienden Frans de Beaufort.

De koninklijke familie heeft dit weekend een rouwadvertentie geplaatst voor Jan de Beaufort. De 19-jarige zoon van Frans de Beaufort, een van de beste vrienden van koning Willem-Alexander, is op 9 mei in Markelo overleden.


Zonder jou zal de sfeer nooit meer hetzelfde zijn. We gaan je zo ongelooflijk missen. Ons hart gaat uit naar jouw lieve, warme, vrolijke familie. Weet dat wij er altijd voor hen zullen zijn”, luidt de advertentie in de NRC, ondertekend door ’Alexander’, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane.

Ook de namen van onder anderen Marc ter Haar en Tijo baron Collot d’Escury staan onder de rouwadvertentie. Zij waren samen met Frans de Beaufort getuigen op het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De familie De Beaufort is een van oorsprong Franse en later Nederlandse patriciërsfamilie waarvan takken tot de Nederlandse adel behoren.


De 19-jarige Jan de Beaufort studeerde sinds 2021 in de bacheloropleiding van de faculteit
Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, waar hij bekend stond als een enthousiaste
en betrokken student die zich in korte tijd geliefd heeft gemaakt bij docenten en medestudenten.

Koning Willem-Alexander en Jans vader,  Frans de Beaufort, zijn al bevriend sinds de kleuterschool waar zij samen op zaten. Cornélie Sickinghe, de moeder van Frans, was gouvernante van prinses Beatrix op Paleis Soestdijk. Bij het huwelijk van jonkheer Arnoud Jan de Beaufort met jonkvrouwe Cornelie Sickinghe in Den Haag waren prinsessen Beatrix en Irene bruidsmeisjes.

Alexanders vriend Frans de Beaufort is de zoon van oud-burgemeester De Beaufort, die van 1948 tot 1966 burgemeester van Markelo was. Frans de Beaufort is eveneens een oud-studiekameraad van de kroonprins. Samen met de andere oud-studiegenoten hielp de kroonprins in 1997 ijverig mee om feestelijke blauw-gele linten op te hangen in de straten van Markelo. De kroonprins was destijds namelijk ceremoniemeester bij het huwelijk van De Beaufort. In 2002 was Frans de Beaufort getuige bij het kerkelijk huwelijk van Willem-Alexander. Ook is Beaufort peetvader van prinses Alexia.

Op dinsdag 17 mei om 10.30 uur wordt in de Domkerk in Utrecht afscheid genomen van Jan de Beaufort, die vervolgens in kleine kring zal worden bijgezet in het familiegraf in Leusden.